Nagyvilág

Megfenyegette Orbánékat Amerika a magyar útlevélcsalások miatt

A magyar határőrizeti rendszer komoly biztonsági hiányosságaira lett figyelmes az amerikai belbiztonsági minisztérium, miután az Interpol által egy útlevélcsalás miatt körözött férfi Magyarországról az Egyesült Államokba akart utazni, derül ki a Direkt36 és a Washington Post amerikai lap közös kutatásaiból, amely a 444.hu-n jelent meg.

A vizsgálatok során kiderült, hogy közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is. Ez úgy lehetséges, hogy Magyarország 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak, így egy előzetes online regisztráció után teljesen szabadon utazhatnak Amerikába a magyar útlevéllel rendelkező személyek.

A 700 útlevélcsalóból az amerikai belbiztonsági minisztérium tudomása szerint legkevesebb 65-en bejutottak az USA-ba, és közülük 30-an még most is ott voltak.

Az amerikai kormány ezt olyan súlyos problémának találta, hogy előbb ideiglenesre változtatták az ország státuszát a programban még tavaly októberben, majd most áprilisban Budapestre utaztak az illetékes minisztérium munkatársai, hogy felvilágosítsák a kormányt:

ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból.

Az amerikai kormány annyit közölt, a belbiztonsági minisztérium komolyan veszi a programot és szorosan együttműködik a szövetségeseikkel a további sikeresség érdekében. A magyar kormányt részéről az a válasz érkezett, hogy az amerikai Belbiztonsági Minisztérium és a magyar Belügyminisztérium között folyamatos az egyeztetés, az adatok pontosítása.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik