Közélet

Hadházy: Orbánt el kell zavarni, akár polgári engedetlenséggel is

Az új Országgyűlés első ülésén miniszterelnököt választ, ezzel Orbán Viktor negyedszer lesz Magyarország kormányfője. Hadházy Ákos, az LMP politikusa Facebook-oldalán arról ír, hogy félreértette a Fidesz rendszerét: a nyakló nélküli korrupció nem cél, hanem eszköz a hatalom megtartására. Mint írja:

Az elképzelhetetlen sok lopott pénz segítségével kiépített, az államot, a gazdaságot a civil szférát iés a médiát is elfoglaló centrális erőtér megdöntéséhez viszont édeskevés az, ha a “Parlamentben” gyönyörű szónoklatokkal és interpellációkkal fogunk küzdeni. Szabad sajtó, szabad bíróságok és szabad ügyészség nélkül esély sincsen legyőzni őket. Ezért hiba azt gondolni az ellenzékben, hogy “ezek a demokratikus dumák senkit nem érdekelnek”, “nem médiaképes erről beszélni”, “nem megy át” , “értelmiségi nyavalygás” és ezért ne is foglalkozzunk velük.

Hadházy Ákos megválaszolta azt a kérdést is, hogy egy illegitimnek tartott parlamentben milyen célt szolgál a képviselői mandátum átvétele: az elégedetlen társadalom aktívabb részének segítségével megküzdeni a „mocskos kormánypropaganda” megszüntetéséért, az európai ügyészséghez csatlakozás kikényszerítéséért és a bíróságok bedarálásának megakadályozásáért.

Magyarázata szerint nagyon fontos, de nem elégséges az embereket közvetlenül érintő problémák bemutatása, az új ellenzéki hálózat megalakítása és az ellenzék megújítása, de

ha nem tudjuk elérni az agitprop (néphülyítés) megszüntetését és a szabad sajtó további szűkítésének megakadályozását, az Európai Ügyészséghez csatlakozást és megakadályozni a bíróságok függetlenségének végleges megszüntetését, akkor az egésznek semmi értelme nem lesz.

Meglátása szerint erre a parlamentben már nem képesek, ezt csak a társadalom segítségével tudják elérni. Hozzáteszi: nem csak kommunikálni, hanem cselekedni is kell, mert

Kommunikálni eleget kommunikáltunk már, itt az ideje a politikai cselekvésnek is. Minden eszközt, a “hagyományos” eszközöktől ha kell, akkor a legkeményebb polgári engedetlenségi eszközöket is meg kell ragadni ahhoz, hogy valamiféle esély mégis megmaradjon a mai eskütételkor a haza szolgálatáról hazudó miniszterelnök elzavarására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik