Nagyvilág

Az iráni tévében nem mutatták a Bundesliga bírót, mert nő

Bibiana Steinhaus a Bundesliga, de a top bajnokságok első női játékvezetője is egyben. Nyolc meccset vezetett eddig a 2017/18-as német labdarúgó bajnokság első osztályában, május 5-én például a Köln-Bayern München (1-3) találkozót.

Nos, a dw.com összeállításából kiderül, hogy míg hazájában egészen elismerik a sporttársnő tevékenységét, a világban nem mindenhol akceptálják, ha egy 38 éves szőke nő szaladgál rövid gatyában a labdarúgók között.

Mivel a Bundesliga mérkőzései keresettek a nagyvilágban, így az iráni televízió is sugározza a bajnoki meccseket, de ez nem jelenti azt, hogy ott is ugyanazt a képet látják a tévénézők, mint mondjuk hazánkban. Ami Európában elképzelhetetlen, az Iránban normális, a Köln-Bayern München meccs alatt

amint a kamera Bibiana Steinhausra úszott, a csatorna átkapcsolt a nézőkre.

Natalie Amiri, a német közszolgálati műsor, az ARD Teherán tudósítója szerint cenzúrázzák a közvetítést, ugyanis Iránban a nők nem járhatnak labdarúgó mérkőzésre. Mindez azért érdekes, mert az ország válogatottja kivívta a 2018-as világbajnoki részvételt és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA-szabályzatban kifejezetten tiltott a nemek közti megkülönböztetés.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino februárban erősen kritizálta az iráni liga döntését, mivel 35 nő számára megtagadtak a belépést az egyik bajnokira. A riportban azt állítják, ennek ellenére férfi ruhában, parókában és szakállal azért be-belógtak a csajok a focimeccsre.

A FIFA-elnöke ugyan óvatosan bánt a szavakkal és nem bírálta az iráni gyakorlatot, de ígéretet tett, hogy hamarosan az iszlám köztársaságban beléphetnek majd a nők a stadionokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik