Nagyvilág
This undated handout photo obtained April 23, 2018 courtesy of Johns Hopkins Medicine shows the medical team (L-R) Drs. Richard Redett,Trinity Bivalacqua, Brandacher Gerald, Arthur Bud Burnett and W.P. Andrew Lee(R), professor and director of plastic and reconstructive surgery at the Johns Hopkins University School of Medicine standing near a mannequin.
Doctors at Johns Hopkins University said April 23, 2018 they have performed the world's first total penis and scrotum transplant on a US military serviceman who was wounded in Afghanistan.The 14-hour operation took place on March 26, and was performed by a team of nine plastic surgeons and two urology surgeons, JHU said in a statement."We are hopeful that this transplant will help restore near-normal urinary and sexual functions for this young man," said W.P. Andrew Lee, professor and director of plastic and reconstructive surgery at the Johns Hopkins University School of Medicine. The entire penis, scrotum without testicles and partial abdominal wall came from a deceased donor.

 / AFP PHOTO / Johns Hopkins Medicine / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JOHNS HOPKINS MEDICINE/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A világon először végeztek péniszátültetést

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 04. 23. 21:46

Egy Afganisztánban megsérült amerikai katona, aki egy robbanás miatt elvesztette nemiszerveit, a világon először esett át hímvessző- és herezacskó-átültetésen, orvosai szerint a páciens felépülése jó úton halad, és még ezen a héten elhagyhatja a kórházat, írja az MTI.
Korábban a témában:

A Johns Hopkins Egyetem sebészei teljesen újraépítették a férfi teljes medencéjének térségét: pénisz-, herezacskó- és részleges hasfal-átültetést végeztek március 26-án 14 órán át tartó műtéttel, a donor egy elhunyt személy volt. Az orvoscsoportban kilenc esztétikai sebész és két urológus sebész közreműködött.

Az ilyen átültetésekkel azokon a katonákon tudunk segíteni, akiknek hiányoznak a nemiszerveik, hasonlóan a kéz- vagy karátültetésekhez, amelyek megváltoztatták az amputáltak életét

– mondta el hétfőn Andrew Lee, a John Hopkins plasztikai és rekonstrukciós sebészetének vezetője újságíróknak.

A kilétét felfedni nem kívánó fiatalembernek a várakozások szerint teljesen felépülnek húgyúti és szexuális funkciói – tette hozzá a professzor.

A herezacskó-átültetéshez nem donorszervet használtak.

Úgy éreztük, hogy ez túl sok megválaszolatlan etikai kérdést vet fel

– mondta Damon Cooney sebész.

A világon eddig három sikeres hímvessző-transzplantációt végeztek, kettőt a Dél-Afrikai Köztársaságban, egyet 2016-ban a Massachusetts-i Közkórházban. Azok a transzplantációk azonban csak a péniszt érintették, a körülötte lévő szöveteket nem, ezért a mostani átültetés jóval összetettebb feladat volt.

A beteg a donortól csontvelőt is kapott, ami segítheti abban, hogy immunrendszere ne lökje ki az új szerveket. Ez lehetővé teszi, hogy számos helyett csak egyetlen kilökődésgátló gyógyszert kelljen szednie.

Amikor először felébredtem, végre sokkal normálisabban éreztem magam

– idézte a beteget az egyetem közleménye.

Az iraki és afganisztáni hadműveltekben megsérült amerikai veteránok körében széles körű érdeklődést váltott ki a hímvessző-átültetés, ezért a Johns Hopkins Egyetem sebészei megkezdték a tervezést és a gyakorlást az ilyen összetett műtétek elvégzésére. A védelmi tárca adatai szerint 2011 és 2013 között 1367 amerikai katonai szenvedett nemiszerv sérülést harcokban.

A donorok megtalálása azonban akadályokat jelent, mivel az Egyesült Államokban a szívet, tüdőt adományozóktól vagy családtagjaiktól külön kell kérni, hogy hajlandók-e hímvessző, kar, arc vagy más testrész adományozására.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Johns Hopkins Medicine

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.