Nagyvilág
Budapest, 2014. november 11.
Ilham Aliyev azeri elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozat aláírása után Budapesten a Parlamentben 2014. november 11-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fideszesek őrködtek az azeri elnökválasztás tisztasága fölött

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 04. 12. 18:05

„A mi demokratikus elvárásainkhoz igazodott” – mondta L. Simon László.
Korábban a témában:

Magyar ellenőrei is voltak a szerdai azerbajdzsáni elnökválasztásnak, ahol a szavazatok 86 százalékát szerezte meg Ilham Aliyev, aki 2003-ban vette át az ország irányítását apjától. A Kereszténydemokrata Internacionálé küldötteként két fideszes parlamenti képviselő, Bartos Mónika és L. Simon László is felügyelte a voksolás tisztaságát – erről a 444 ír.

Aliyev ötéves ciklusa ősszel járt volna le, de előrébb hozatta a választást, és az új mandátuma már hét évre szól. Volt hét másik elnökjelölt is, de a valódi ellenzékiek bojkottálták a szavazást a másként gondolkodók elnyomása és a várható választási csalás miatt.

L. Simon László azt mondta, nem tapasztaltak szabálysértéseket a lebonyolításban, a szavazás titkos volt, senkit nem akadályoztak a részvételben, és senkit nem kényszerítettek semmire. A szavazatok szétválogatásakor szemmel látható volt, hogy Aliyev kapta a szavazatok nagy többségét – mondta. Megjegyezte, hogy a feladatuk a szavazás szabályszerűségének ellenőrzése volt, az azeri demokrácia általános állapotáról egy nap alatt nem lehet véleményt alkotni, és nem is ezzel bízták meg őket.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet azonban csütörtökön közölte, hogy az azerbajdzsáni választás olyan törvények szerint zajlott, amelyek csorbítják a valódi demokratikus választás előfeltételét jelentő alapvető jogokat és szabadságokat, a pluralizmus hiányában pedig a választás nem volt szabad.

Ezzel összhangban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése  küldöttségének elnöke, Viorel Riceard Badea is úgy foglalt állást, hogy olyan politikai környezetben, ahol lejáratták a demokratikus eszméket, és fittyet hánynak a jogállamiságra, lehetetlen igazságos és szabad választást tartani. A megfigyelők komoly szabálytalanságokat róttak fel, jórészt a szándékos hamisítások és a szükséges eljárások nyilvánvaló semmibevétele miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.