Nagyvilág

A határvadászok kiették a rendőrség éléskamráját

Gyorsított eljárásban kötött 396 millió forintos élelmiszer-beszerzési keretmegállapodást a Készenléti Rendőrség. Egyes élelmiszereknél a megrendelő akár 50 százalékban is eltérhet, így az egyéves időtartam alatt a végösszeg ennél jelentősen magasabb is lehet. A sietséget előre nem látható állománynövekedéssel magyarázzák az Európai Unió Lapjában megjelent hirdetményben. A Készenléti Rendőrség állományába került 3000 határvadász, így az ellátáshoz szükséges alapanyagigény is megnövekedett. A határvadászok érkezésével a 2016-ban kötött keretszerződés a tervezett 2018. október 31-i határidő előtt kimerül és ellátási hiány alakulhat ki az indoklás szerint.

A beszerzésben nincsenek meglepő elemek, a Készenléti Rendőrség többek között mirelitárukat, zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket, zsiradékokat, tojást vásárol, a legnagyobb értékű szerződés 109 millió forintos húsbeszerzésről szól.

A befutók között megtaláljuk a közbeszerzések régi motorosait, így a Halker Zrt.-t, amiről korábban Hadházy Ákos, az LMP politikusa azt állította a Halker egyik dolgozójának tájékoztatása alapján, hogy a cég drágábban adta az élelmiszert a szociális intézményeknek, mint amennyiért a piacon kínálta azokat. A forrás szerint a Halkernél előre tudták, hogy meg fogják nyerni a közbeszerzéseket. A cég nyerte meg a szegényeknek szánt élelmiszerdobozok összeállítására és kiszállítására vonatkozó 17,4 milliárd forintos megbízást, ami miatt előzetes vizsgálati eljárást indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).

A kormány 2016-ban döntött a Készenléti Rendőrség „határvadász” bevetési osztályainak háromezres létszámbővítéséről. Az országos toborzás 2016. szeptember 1-jén kezdődött. Tavaly februárban derült ki, hogy a 3000 fő hivatalos állományba kerül, költségeikre 2017-ben 55,8 milliárd forintot csoportosítottak át. Egy 2017-es kormányhatározat szerint idén egyszeri jelleggel további 41 milliárd, majd 2019-ben szintén egyszeri jelleggel, legfeljebb 394 millió forintnak, valamint beépülő jelleggel legfeljebb 14,6 milliárd forintnak kell rendelkezésre állnia erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik