Közélet

Orbán miatt elhagyja az országot a legendás újságíró

Kasza Lászlónak '56-ban mennie kellett. Most 80 évesen magától megy, mégis sokkal szomorúbb.

A Népszavának Kasza László, a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori igazgatóhelyettese, illetve az egykori közszolgálati televízió politikai műsorainak főszerkesztője azt mondja, 80 évesen azért megy el végleg az országból, mert modernebb és különbözik ugyan Kádár Jánosétól, Rákosi Mátyásétól, de újra diktatúra van.

Ez Orbán Viktor diktatúrája.

Az újságíró Orbán Viktort nagyon régóta ismeri, még abban is volt szerepe, hogy ösztöndíjjal Oxfordban tanult, ő említette Soros Györgynek, hogy Orbán szerepet fog vállalni a rendszerváltás utáni magyar politikában.

Viszonyuk akkor romlott meg, amikor rákérdezett Orbánnál, mire jó, hogy a KDNP egyházzal kapcsolatos felvetéseire mindig azt mondták, „csuhások, térdre, imához!”, amire csak annyit felelt, „a választóink ezt akarják hallani”.

Kövér László (Kövér László)
Amikor még Orbán gúnyolta a KDNP-t
Az első parlamentben a fideszesek még gúnyos beszólásokkal húzták a kereszténydemokratákat, kivonultak a Trianon-megemlékezésről. Később sok minden megváltozott.

Kasza László hosszan sorolja, most mi minden nem tetszik neki, mi mindent tűrnek el a magyarok szó nélkül, csak azért, mert mindig kell nekik egy vezér.

Mindig kell valaki, aki megmondja, hogy merre van az előre. Aki megígéri, hogy megvéd bennünket akkor is, ha nincs kitől. Majd kreál ellenséget. Most éppen Brüsszel az, meg Soros.

Orbán legnagyobb bűnének azt tartja, hogy nyolc év alatt tovább mélyítette a bennünket a Nyugattól elválasztó szakadékot. A rendszerváltás utáni kormányok érdeme volt, hogy a szovjet elnyomás után befogadott minket az EU, amit Orbán ellenségének tekint.

Kaszának ’56-ban Magyarországról mennie kellett. Most magától megy. Újra a rendszer ellen tiltakozik. 19 évesen fogalma sem volt, mit hoz a jövő. 80 évesen család, unokák, biztos egzisztencia várja.

Mégis ez a szomorúbb, sokkal szomorúbb búcsú. Nem egy országtól – a magyar hazámtól búcsúzom. Sokat jártam vidékre a barátaimhoz. Egyetlen csatornát lehet nézni, egyetlen rádiót lehet hallgatni, és a helyi lapot lehet olvasni, amely a kormány propagandáját harsogja. Ez fáj.

Kasza László a héten felszámolja itteni életét, de örökké magyar marad.

A magyarságomat, a hazaszeretetemet olyan alakok, mint Kádár vagy Orbán nem tudja elvenni.

A választásokat követi majd, előre el is van keseredve, semmi biztatót nem lát. Az ellenzéki pártok többet harcolnak egymással, mint Orbánnal, akinek szerinte újra meglehet a kétharmad és még nyolc év múlva is megválaszthatják.

Kasza László az Élet és Irodalomban is elbúcsúzott Isten veled, Magyarország! című publicisztikájában. Az újságíró a Magyar Köztársasági Éremrend Tiszti Keresztje és a Nagy Imre-emlékérem kitüntetettje.

Újra szükség lenne a Szabad Európa Rádióra?
A demokrácia védelmében szükség lenne a Szabad Európa Rádió majdnem húsz éve véget ért magyar nyelvű adására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik