Nagyvilág

Putyin nyerte az orosz elnökválasztást

A voksok kb. 74 százalékát kaphatta Vlagyimir Putyin, újabb hat évre övé Oroszország.

Ugyan még messze vagyunk a hivatalos eredményektől, de már most biztos, hogy újabb hat évig Vlagyimir Putyin vezeti majd elnökként Oroszországot – írja a BBC News. Az elnökválasztási küzdelemtől senki sem várt túlzottan nagy meglepetést,

a mostani friss exit pollok szerint a szavazatok 73,9 százalékát kaphatta meg az oroszok ura.

Egy valós kihívója lett volna, a korrupciót és Putyin embereit bíráló Alekszej Navalnij, de őt bíróságilag tiltották el attól, hogy induljon.

A BBC megjegyzi, mióta Putyin indulgat az elnökválasztásokon, mindig az a kérdés, mekkora előnnyel tud nyerni. 2012-ben például csak 64 százalékot szerzett, akkor a szavazóköröket elhagyó voksolók között készített exit poll felmérés kb. ugyanennyit jósolt neki. A részvétel 63,7 százalék lehet.

A hivatalos adatok jelenleg a voksok 50 százalékának összeszámolásánál tartanak, ezek alapján Putyin 75 százalékkal vezet. Az exit poll amúgy a második helyre Pavel Grugyinyint teszi 13,2 százalékkal. Putyin már meg is szólalt egy moszkvai gyűlésen, mondván a választók elismerték az utóbbi évek eredményeit.

A kampánycsapata elképesztő győzelemről beszél, ami olyan erős felhatalmazást ad majd Putyinnak, amivel komoly döntéseket hozhat. Persze a győzelem mértéke nem meglepő, amennyire a Fidesznek Magyarországon lejt a választási pálya, azt nyugodtan meg lehet szorozni hárommal, és megkapjuk az eredményt, mennyire volt egyoldalú az orosz választás.

Szabálytalanságokról most is érkeztek hírek, van videó az urnákat voksokkal megtöltő szavazóköri megbízottakról is. Az állítólagos csalásokról még a Moszkvába száműzött volt amerikai titkosszolga, Edward Snowden is posztolt a Twitteren. Azt írta, el akarták csenni 140 milliónál is több orosz befolyását, úgyhogy jogot és bíróságot kell most követelni. Meg jövőt.

Nemcsak Snowden húzogatta a szemöldökét, Garri Kaszparov orosz ellenzéki, exsakkozó is kiírta a Twitterre, hogy minden állami vezető, aki gratulál majd Putyinnak, bűnrészesévé válik a demokrácia elleni globális háborúnak. Ők aláássák a saját státuszukat is mint szabadon megválasztott vezetők.

Az meg már lassan történészi finomságnak fog csak számítani, hogy épp az elnökválasztás napján volt négy éve, hogy Oroszország megszállta a Krímet, amit később egy kamugyanús népszavazás után magukhoz is csatoltak. Itt ma először szavazhattak a polgárok a leendő orosz államfőre.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik