Nagyvilág
EDITORS NOTE: Graphic content / The body of Yemeni Hussein al-Saket, 22, is seen hanging after being executed by security forces for raping and murdering a four-year-old girl, in the capital Sanaa's Tahrir Square, on August 14, 2017.
Yemenis gathered in the rebel-held capital to witness the putting to death of a man convicted of raping and killing a child in the second such public execution in weeks. Al-Saket, was found guilty of abducting, raping and murdering a four-year-old girl, said Rajeh Ezzedine, a judge who attended the execution.
 / AFP PHOTO / Mohammed HUWAIS

Egyre kevesebb embert végeznek ki a világon

A világon Ázsiában még mindig a legrosszabb a helyzet, bár a drogot érintő bűncselekmények esetén egyre kevesebb embert végeznek ki az Amnesty szerint.
Korábban a témában:

A korábbi évekhez képest világméretű csökkenés tapasztalható a kivégzések és halálos ítéletek számában, különösen pozitív lépések történtek a szubszaharai régióban – derült ki az Amnesty International jogvédő szervezet halálbüntetésről szóló friss jelentéséből.

A jelentés szerint az Amnesty 2017-ben 23 országban legalább 993 kivégzést dokumentált, 4 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban, és 39 százalékkal kevesebbet, mint 2015-ben, amikor a szervezet jelentése szerint 1634 kivégzést hajtottak végre, a legtöbbet 1989 óta. 53 országban legalább 2591 halálos ítélet született, ami jelentős csökkenés a 2016-os 3117-hez képest. Összességében a kivégzést alkalmazó országok száma változatlan maradt, de Bahrein, Jordánia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek is – kis szünet után – újra végzett ki elítélteket.

A halálbüntetés az erőszak kultúrájának a tünete, nem pedig a megoldás rá. Az emberek támogatásának hála bátran szembeszállhatunk ezzel a kegyetlen büntetéssel, és mindenhol véget vethetünk a halálbüntetéseknek

– mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. Kiemelte, mivel világszerte még legalább 21 919 halálraítéltről tudni, a közvéleménynek továbbra is fenn kell tartania a nyomást a halálbüntetést alkalmazó országokkal szemben.

Afrika, a jó tanuló

A jelentés szerint a szubszaharai Afrika nagy lépést tett a halálbüntetés eltörlése felé, aminek hatására az egész régióban jelentősen csökkent a kiszabott halálos ítéletek száma. Guinea lett a huszadik szubszaharai afrikai ország, amelyik az összes bűncselekmény esetében eltörölte a halálbüntetést, míg Kenya a gyilkosságért járó kötelező halálbüntetésnek vetett véget. Burkina Faso és Csád új jogszabályok elfogadásával, illetve törvénytervezetek benyújtásával szintén komoly lépéseket tett a visszaszorításáért.

Most, hogy már húsz szubszaharai ország törölte el a halálbüntetést az összes bűncselekmény esetében, itt a legfőbb ideje, hogy a világ többi része is kövesse az példájukat, és meghagyja ezt az iszonyú büntetési formát a történelemkönyveknek

– mondta Salil Shetty. A szervezet szerint a térségben tavalyelőtt még öt ország, de tavaly már csak kettő, Dél-Szudán és Szomália hajtott végre kivégzéseket. Gambia aláírt egy nemzetközi megállapodást, ami arra kötelezi, hogy ne végezzen ki senkit, és tegyen lépéseket a halálbüntetés eltörlésére. A gambiai elnök 2018 februárjában hivatalos moratóriumot vezetett be a kivégzésekre. Botswana és Szudán ugyanakkor idén újra bevezette a kivégzéseket.

A mongolok is engedtek

A világ más térségeiben is történtek előrelépések. Mongólia például szintén eltörölte a halálbüntetést. Miután Guatemala is csatlakozott a közönséges bűncselekmények esetében a halálbüntetést nem alkalmazó országok közé, ezek száma 142-re nőtt. Csupán 23 ország folytatta a kivégzéseket.

Iránban a regisztrált kivégzések száma 11 százalékkal, a kábítószer-bűncselekményekhez kötődő kivégzések száma 40 százalékkal csökkent. Emellett növelték a kábítószer törvényi mennyiségét, ami esetében kötelező halálbüntetést kiszabni. Malajziában bevezették az ítélet mérlegelésének lehetőségét a kábítószer-kereskedelem esetében. E változások hatására a jövőben valószínűleg mindkét országban csökkenni fog a halálos ítéletek száma.

Kínvallatással halálbüntetés

Egyiptomban viszont tavaly körülbelül 70 százalékkal nőtt az ismert halálos ítéletek száma 2016-hoz képest. Az Amnesty International négy országban regisztrált kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények miatti kivégzéseket: Kínában (ahol a számok államtitkok), Iránban, Szaúd-Arábiában és Szingapúrban.

A kormányok számos nemzetközi jogi tilalmat is áthágtak 2017-ben. Iránban legalább 5 embert végeztek ki olyan bűncselekményekért, amiket még 18 éves koruk előtt követtek el, és legalább 80 ember van halálsoron. Japánban, a Maldív-szigeteken, Pakisztánban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban értelmi fogyatékossággal élő embereket végeztek ki vagy ítéltek halálra. Az Amnesty szerint Bahreinben, Kínában, Iránban, Irakban és Szaúd-Arábiában több olyan ember néz szembe a halálbüntetéssel, akiket kínzásokkal és egyéb kegyetlen bánásmóddal vettek rá a beismerő vallomásra. Iránban és Irakban ezek közül a vallomások közül néhányat élőben is közvetített a televízió. (MTI)

(Kiemelt kép: Europress/AFP/ Mohammed Huwais)

Ajánlott videó mutasd mind

Csodák történtek a Felházban

Március 15-én nagyszabású záróalkalmat rendezett a Tüskecsarnokban az Orbán Gáspár nevével fémjelzett keresztény mozgalom. A folytatásról kérdeztünk felházasokat és az egyik vezetőt. Videó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.