Nagyvilág

Trump olyan, mint „egy gonosz, tényleg rohadt hülye Forrest Gump”

Káromkodásokkal tarkított kirohanást intézett az amerikai elnök ellen egy republikánus képviselő.

Olyan, mintha Forrest Gump nyerte volna el az elnökséget, de egy gonosz, tényleg rohadt hülye Forrest Gump.

Így jellemezte Donald Trump amerikai elnököt egy republikánus képviselő, aki Eric Erickson konzervatív újságírónak nyilatkozott meglepően őszintén arról, mi a véleménye a republikánus elnökről.

Erickson elmondása szerint a meg nem nevezett képviselő egy washingtoni élelmiszerboltban találkozott vele, hogy „kiengedje a gőzt” Trumppal kapcsolatban, mert még véletlenül sem akarta, hogy a Trumppal szemben kritikus konzervatív kommentátornak akárcsak a közelében lássák meg. A kérdéses politikus egyébként a nyilvánosság előtt kiáll Trump mellett, és rendszeresen védi az elnököt a sajtóban, leginkább a konzervatív Fox News hírtelevízióban.

Azonban – hasonlóan sok republikánus politikushoz – magánbeszélgetésekben már hajlandó beismerni, hogy egyáltalán nem boldog amiatt, hogy Trump ül a Fehér Házban. Ezt a kettősséget azzal magyarázta, hogy „bár lehet, hogy egy idióta, attól még ő az elnök és a pártom vezetője, aki képes néhány dolgot helyesen csinálni”.

Ugyanakkor nagyon zavarja, hogy a rendkívül népszerűtlen Trump az egész Republikánus Pártot magával fogja rántani a mélybe, és a novemberi kongresszusi választásokon a republikánusok hatalmasat fognak bukni az elnök miatt a demokratákkal szemben. „Nagyon rá fogunk baszni novemberben” – jelentette ki a képviselő.

És közölte, párttársaival együtt kész arra, hogy megindítsák Trump ellene az impeachmentet (a közjogi felelőségre vonási eljárást, ami eltávolításával érhet véget), ha az elnök kirúgná az ellene vizsgálódó különleges ügyészt, Robert Muellert. „Ki fog borulni a bili, ha ez megtörténik, és én is meg fogom szavazni. A legtöbbünk meg fogja, azt hiszem” – mondta a képviselő.

Majd hozzátette:

Ha miatta veszíteni fogunk, akár meg is indíthatjuk az impeachmentet a rohadék ellen. Rántsuk magunkkal, és hagyjuk, hogy Mike (Pence, alelnök) vegye át a helyét. Legalább éjszaka nyugodtan alhatunk.

Erickson később a cikk kapcsán a CNN-nek elmondta: az impeachment csak abban az esetben elképzelhető, ha Trump kirúgja Muellert, és még akkor is kétséges. Az elnök ugyanis rendkívül népszerű a republikánus törzsszavazók körében, és az újraválasztásért induló republikánus politikusok nem merik őket felbőszíteni, mert féltik a helyüket. A képviselő szerint azonban a párton belül tartott előválasztások lezajlása után már lehetséges, hogy megszavaznák az eljárást megindítását.

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet
Kétségbeesetten próbálják megértetni párttársai az amerikai elnökkel, milyen őrültség lenne kirúgnia az ellene vizsgálódó különleges ügyészt.

A képviselő elmondta Ericksonnak azt is, hogy bár védelmezni szokta Trumpot tévés szereplései alatt, azt szeretné, hogy „bárcsak eltűnne a rohadék”. Erickson elmondása szerint ez tipikusnak mondható. Sok republikánus a tévében védi az elnököt, miközben a hátsó szobákban már szidják, és már sokuknál kezd végleg betelni a pohár.

„El fogjuk veszíteni miatta a képviselőházat, el fogjuk veszíteni a szenátust és el fogunk veszíteni egy csomó államot”, és emiatt „az összes támogatója minket fog hibáztatni”, pedig az elnök az, aki nem tölti be vezető szerepét.

Felkel reggel, teleszarja a Twittert, leszaroz minket, leszarozza a munkatársait, majd golflabdákat ütöget. Bassza meg magát. Ezt persze nem mondhatom el a nyilvánosság előtt, mert akkor kikergetnének a városból

– közölte a képviselő.

(A kiemelt képen Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke, és Donald Trump, egy 2017 márciusában készült felvételen. Fotó: AFP PHOTO / SAUL LOEB)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik