Nagyvilág

Az FBI házkutatást tartott Trump ügyvédjénél

Házkutatást tartott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump amerikai elnök ügyvédje és bizalmasa, Michael Cohen irodájában és otthonában, Trump szégyenteljesnek nevezte az eljárást.

A New York Times szerint a házkutatási parancsot Robert Muellernek, a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság vezetőjének kérésére adták ki. Az FBI munkatársai különféle ügyekre vonatkozó üzleti iratokat, elektronikus leveleket, dokumentumokat – köztük a Stormy Daniels művésznéven szereplő Stephanie Clifford pornószínésznőnek történt pénzátutalási dokumentumokat –foglaltak le az ügyvédnél.

Stormy Daniels: Megfenyegettek, hogy hagyjam békén Trumpot
A pornószínésznő szerint fizikai erőszakra is utaltak, miután ki akarta teregetni szexuális kapcsolatát a későbbi elnökkel.

Lefoglalták a Donald Trump és Michael Cohen közötti megbeszélésekről készült feljegyzéseket is, átvizsgálásukhoz azonban különleges engedély kell, mert az ügyvéd és ügyfele közötti megbeszélésekről készült dokumentumok titkosságát törvény védi az Egyesült Államokban.

A manhattani szövetségi ügyészek esetleges banki csalás és választási kampányfinanszírozásra vonatkozó törvények megsértése ügyében folytatnak nyomozást. Cohen ügyvédje  helytelennek és szükségtelennek nevezte a házkutatást.

A nyomozásnak és a házkutatásnak a híradások szerint nincs köze a Mueller-bizottság vizsgálatainak eredeti céljaihoz, vagyis a 2016-os elnökválasztással kapcsolatos vizsgálódásokhoz, hanem Mueller munkatársai ettől függetlenül valószínűleg olyan adatokra és információkra is bukkantak, amelyeket jónak láttak átadni az FBI-nak.

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet
Kétségbeesetten próbálják megértetni párttársai az amerikai elnökkel, milyen őrültség lenne kirúgnia az ellene vizsgálódó különleges ügyészt.

Donald Trump elnök haragosan reagált a házkutatás hírére. „Szégyenteljes helyzet” – fogalmazott újságíróknak a Fehér Házban, mielőtt megkezdte egyeztetéseit katonai vezetőkkel a szíriai helyzetről. „Megállás nélkül folyik a boszorkányüldözés ellenem” – mondta, hozzátéve, hogy mindezt az ország elleni támadásnak is tekinti.

(MTI, kiemelt kép: Mark Wilson/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!