Nagyvilág
Phenjan, 2018. március 6.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (j) fogadja a dél-koreai küldöttség élén álló Csung Ej Jongot, a nemzetbiztonsági hivatal vezetõjét  Phenjanban 2018. március 5-én. A Mun Dzse In dél-koreai elnököt képviselõ tízfõs delegáció az esetleges béketárgyalásokat és az amerikai-észak-koreai közeledést igyekszik elõkészíteni az észak-koreai fõvárosban. Kim elõször fogadott dél-koreai tisztségviselõket. (MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

Kim Dzsongun váratlan bejelentést tett

24.hu
24.hu

2018. 03. 19. 07:27

Korábban a témában:

A dél-korai külügyminiszter szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető szavát adta az atomfegyvermentesítésre. Kang Kjung Va erről a CBS amerikai televíziónak adott vasárnapi interjújában beszélt.

Japanese Prime Minister Shinzo Abe gestures at the lower house of parliament in Tokyo on November 1, 2017.
Japan's parliament will formally re-elected Abe as prime minister after his party's crushing election victory, setting the 63-year-old on track to become the country's longest-serving premier. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Az elrabolt japánok lehet a kulcs a japán-észak-koreai találkozóhoz
Abe Sindzó japán miniszterelnök találkozni akar Kim Dzsongunnal a pletykák szerint.

A dél-koreai diplomácia irányítója szerint Kim Dzsongun szavai különösen nyomatékosak, mert az észak-koreai vezető korábban soha nem tett ilyen ígéretet.

A külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy Kim Dzsongun és Donald Trump várható találkozója történelmi jelentőségű kötelezettségvállalás az észak-koreai vezető részéről. Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy Kim Dzsongun személyesen részt vesz a harmadik Korea-közi egyeztetésen, amelyre a két Koreát elválasztó demarkációs vonaltól délre, dél-koreai területen kerül sor.

A két előző egyeztetésre Phenjanban, az észak-koreai fővárosban került sor, s maga az a tény, hogy Kim Dzsongun délre utazik, önmagában is nagyon jelentős

– fogalmazott Kang Kjung Va.

A dél-koreai politikus szerint a nemzetközi közösséget is egészen meglepte, hogy az amerikai elnök ilyen gyorsan elfogadta az észak-koreai vezető invitálását a tárgyalásokra. ¼Rendkívül bátor döntés volt ez Trump elnök részéről” – mondta az interjúban Kang Kjung Va, majd kifejtette, hogy az amerikai elnök eltökélt abban, hogy egyszer s mindenkorra megoldja az észak-korai válságot. Mint mondta, Washington határozott és erőteljes nyomásgyakorlása Észak-Koreára, a Phenjanra kivetett széleskörű gazdasági szankciók késztethették Phenjant, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

A külügyminiszter leszögezte:

mi úgy gondoljuk, hogy az észak-koreai vezető most leltárt készít, és megadjuk neki a szükséges időt, hogy nyilvános üzeneteket fogalmazzon meg.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy a párbeszédért Szöul szerint nem jár jutalom.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.