Nagyvilág

Megkérdezték a dél-koreai elnököt, titkos ajánlatot tett-e Északnak

Korai még optimistának lenni Phenjan tárgyalási hajlandóságával kapcsolatban - fogalmazott szerdán a dél-koreai pártok vezetőivel találkozva Mun Dzse In dél-koreai elnök.

Még csak a rajtvonalon állunk

– értékelte a helyzetet a dél-koreai államfő, aki azt is világossá tette, hogy semmi mást nem fogad el, csak Észak-Korea teljes nukleáris leszerelését. A dél-koreai elnök azt is kiemelte, hogy egyelőre nem lazítanak a Phenjannal szemben bevezetett szankciókon.

Előző nap a dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, hogy több mint egy évtized után ismét dél- és észak-koreai csúcstalálkozót fognak tartani. Emellett azt is tudatták, hogy a Phenjanban járt szöuli küldöttséget az észak-koreai vezetés arról tájékoztatta, hogy nem tart igényt atomfegyverekre, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és hajlandó tárgyalásokat kezdeni a leszerelésről, ha a biztonsága garantált.

Mun szerdán tagadta, hogy Szöul bármilyen titkos ajánlatot tett volna Phenjannak, hogy Észak-Korea visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Semmilyen titkos megállapodás nem volt Északkal

– húzta alá Mun.

A dél-koreai elnök arra is kitért, hogy szerinte csak akkor lehetséges a nukleáris leszerelés, ha Szöul és Washington egységes álláspontot képvisel. Mun Dzse In arról is szót ejtett, hogy szerinte akkor jöhet létre megállapodás Dél és Észak között, ha Phenjan Washingtonnal is tárgyalásokat kezd.

Kiemelt kép: Europress/AFP/KCNA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik