Nagyvilág

Trump kezdhet aggódni, jönnek fel a demokraták

Az amerikai választók fele szeretné, hogy a Demokrata Párt legyen többségben a kongresszusban.

Az amerikai választók 50 százaléka szeretné, ha a demokraták irányítása alá kerülne a kongresszus az őszi választások után, és csak 40 százalék preferálja a republikánusokat – derült ki az NBC News és a Wall Street Journal közös felméréséből. Januárban a demokraták még csak 49-43 arányban vezettek a republikánusokkal szemben az NBC/WSJ akkori felmérésében.

Emellett a demokrata szavazók még lelkesek is. A március 10 és 14 között készült felmérés szerint 60 százalékuk nagyon nagy érdeklődéssel várja a novemberi kongresszusi választásokat, míg a republikánus szavazóknál ez a szám csak 54 százalék.

Emellett az előző elnökválasztáson a demokrata Hillary Clintonra szavazó emberek 64 százaléka várja nagyon a választást, míg a Donald Trumpra szavazóknak csak az 57 százaléka.

Mindezt annak ellenére, hogy Trump megítélése valamennyire javult az elmúlt három hónapban. Míg januárban 39 százalék tartotta jónak az elnök teljesítményét, a mostani felmérésben ez már 43 százalék volt. Ez annak köszönhető, hogy a republikánusok, a fehér férfiak valamint a függetlenek körében jobbá vált Trump megítélése.

A felmérés eredményei szerint a legnépszerűbb intézménynek az FBI számít, amit a válaszadók 48 százaléka pozitívan ítél meg, és csak 20 százalék negatívan.

Az eredmények arra utalnak, hogy a demokraták nagyot nyerhetnek az őszi kongresszusi választásokon, amikor a képviselőház összes helyére, valamint a százfős szenátus 34 helyére választanak új embert az amerikaiak.

A demokrata irányítású kongresszus jelentősen megnehezítheti Trump munkáját, arról nem is beszélve, hogy könnyen megindíthatnák az elnök hivatalból történő eltávolításával járó impeachment eljárást ellene.

Trump már arra készül, hogy megpróbálják eltávolítani az elnöki székből
Az amerikai elnök azt az ügyvédet szeretné magához csábítani, aki Bill Clinton védte az ellene indított eljárást alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik