Nagyvilág

A szlovák belügyminiszter még mindig nem érzi úgy, hogy le kellene mondania

Az Európai Parlament ellenőrző delegációt küld.

Ellenőrző delegációt küld Szlovákiába az Európai Parlament, miután felmerült a gyanú, hogy Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová megölése összefüggésben állhat az EU-támogatásokkal kapcsolatos csalásokkal – írja a Paraméter. A missziót Ivan Štefanec EP-képviselő kezdeményezte, tagjait az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság, valamint a Költségvetési Bizottság tagjai alkotják.

A delegáltak találkoznak mások mellett Robert Fico miniszterelnökkel, Robert Kaliňák belügyminiszterrel, Lucia Žitňanská igazságügy-miniszterrel, Jaromír Čižnár főügyésszel, Peter Hraškóval, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség igazgatójával, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség képviselőivel, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel foglalkozó civil szervezetekkel.

Az ellenzéki szlovák SaS párt elnöke, Richard Sulík EP-képviselő visszautasította a felkérést, hogy tagja legyen a delegációnak. Azt mondta, jelenlétével nem akar kétségeket ébreszteni a vizsgálat objektivitását illetően.

Az Új Szó tudósítása szerint Robert Kaliňák belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem érez közvetlen felelősséget a gyilkosságért, de rendkívül felzaklatták az események, és csak nehezen tudja magát túltenni. Megkérdezték arról, hogy tesz-e hasonló politikai gesztust, mint Marek Maďarič kulturális miniszter, aki lemondott, mert állítása szerint nem tud megbékélni azzal a tudattal, hogy minisztersége alatt megöltek egy újságírót.

Kaliňák erre azt felelte: ez nem Forma-1 verseny. „Minket egyetlen dolog érdekel, méghozzá, hogy felderítsék a kettős gyilkosságot. Minden más kérdés másodlagos” – jelentette ki. Azt mondta, a nyomozás nem függ közvetlenül az ő személyétől, de úgy akarja érezni, hogy mindent megtettek az ügy felderítéséért.

Robert Fico miniszterelnök kedden az EU-tagállamok és az Egyesült Államok nagyköveteit tájékoztatta a politikai helyzetről. Ezután sajtótájékoztatót tartott, ahol az újságírók nem tehettek fel kérdéseket. Ismét ostorozta Andrej Kiska köztársasági elnököt, aki szerinte bejelentkezett az ellenzékhez, és elmondta, szerinte összehangolt támadás zajlik a szlovák demokrácia ellen, amit külföldről koordinálnak.

Szerinte nagyon gyanús, hogy csak öt nap kellett ahhoz, hogy az ellenzék és Kiska eljusson odáig, hogy megkérdőjelezik a választások eredményét, és előrehozott választást akarnak. Újra feltette a kérdést, hogy miért találkozott Kiska Soros Györggyel New Yorkban.

A köztársasági elnök szóvivője közölte, hogy Kiska szerdán elkezdi a tárgyalásokat a politikai pártok vezetőivel az ország stabilizálása érdekében, mert Ficónak ez egy hét alatt nem sikerült. Roman Krpelan kijelentette: a kormányfő minden lépésével destabilizálja a társadalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik