Nagyvilág

Koalíciós partnere is kiakadt a sorosozó Ficóra

A szlovák igazságügyi miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy Fico összeesküvés-elméleteket húz elő, és ez az út a kormányzás végéhez vezet.

Érthetetlenek és elfogadhatatlanok a Smerrel koalícióban kormányzó Híd párt számára Robert Fico szavai, melyek hétfő délutáni sajtótájékoztatóján hangzottak el. Mint arról beszámoltunk, a szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy az ellenzék destabilizálni próbálja az államot az újságírógyilkosság után, ebben pedig szerinte az államfő is partner. Azt a kérdést is feltette, hogy Andrej Kiska miért találkozott Soros Györggyel tavaly szeptemberben.

A párt állásfoglalásában a Paraméter tudósítása szerint az áll:

A kialakult politikai helyzet megoldása helyett a kormányfő külföldön keresett bűnöst. A miniszterelnök veszélyes utat választott, amelyből nem biztos, hogy van visszaút. Ezért felszólítjuk Robert Fico miniszterelnököt, hogy szavaival ne tegye lehetetlenné a kormány átalakításáról szóló tárgyalásokat.

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter kijelentette: egy demokratikus országban teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányfő összeesküvés-elméleteket húz elő. Szerinte az az út, amire Fico lépett, „talán nem vezet a végrehajtó hatalom átalakításához”, inkább a kormányzás végéhez.

Ondrejcsák Róbert, a szlovák védelmi tárca államtitkára már korábban jelezte, hogy ha visszatér üzleti útjáról, inden bizonnyal távozik tisztségéből.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos is arról beszélt, hogy Fico kijelentése megnehezíti a kormány átalakítását, és veszélyesnek nevezte, hogy Fico bűnöst keres  megoldás helyett. „Sehogy sem tudok azonosulni az elhangzottakkal. Ez elfogadhatatlan” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik