Nagyvilág

Fico előrántotta a Soros-kártyát az újságírógyilkosság után

Szerinte a szlovák államfő az ellenzék oldalára állt, és kormányt akarnak buktatni.

Politikai válsághoz vezetett Szlovákiában, hogy megölték azt a tényfeltáró újságírót, aki az országban tevékenykedő, a maffiával kapcsolatban álló, több esetben büntetőeljárás alá vont olasz vállalkozók politikai kapcsolatait firtatta. Ján Kuciak utolsó, befejezetlen cikkéből kiderül, hogy Robert Fico olyan személyeket emelt közel magához bizalmi pozícióba, akik üzleti és személyes kapcsolatban álltak a ’Ndranghetával összefüggésbe hozott Antonino Vadalával. Fico főtanácsnokáról, Mária Troškováról a nő édesanyja árulta el a szlovák sajtónak, hogy két évig párkapcsolatban volt Vadalával.

Andrej Kiska köztársasági elnök vasárnap sajtótájékoztatót tartott, ahol jelezte: sok demokratikus országban az előrehozott választások kiírása lenne a feszült helyzet legtermészetesebb megoldása, de a kormány széleskörű átalakítását is felvetette. Egyben jelezte, hogy tárgyalásokat akar kezdeni a szlovákiai politikai pártokkal az ország jövőjéről. Fico erre úgy reagált még aznap, hogy szerinte Kiska megtagadta a demokratikus parlamenti választás eredményét, sőt, kijelentette: az államfő nyilatkozatát „egyértelműen nem Szlovákiában írták”.

A szlovák miniszterelnök hétfőn is ezen a vonalon maradt. Sajtótájékoztatóján azt a kérdést tette fel, hogy

Miért találkozott 2017. szeptember 20-án Andrej Kiska Soros Györggyel New Yorkban úgy, hogy a külügyminisztérium képviselői nem voltak jelen?

Kijelentette: az eseményeket, amelyek Ján Kuciak és menyasszonya után történtek, az állam destabilizációjára tett kísérletnek tekinti. Megkérdezte azt is, hogy „miért nevezte még pár hete Kiska Szlovákiát sikertörténetnek, most pedig miért állít valami egészen mást”. Úgy vélte, az elnök az ellenzék oldalára állt, noha azt várta tőle, hogy a kialakult helyzet csillapítására szólítson fel. Azt üzente Kiskának: nem dolga, hogy diktáljon a kormánynak, hogyan rendezzék az újságírógyilkosság után kialakult politikai helyzetet. (Paraméter / Bumm / Új Szó)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik