Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: A magyar-szlovák párt szétesőben

A szlovák újságíró megölése szétszedi az ország politikáját és kormányát. A Híd-Most sem kerülhette el az örvényt.

Ahogy várható volt, Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása hatalmas hullámokat, sőt cunamit okozott a szlovák politikai életben. Ezek a hullámok a legfelsőbb szinteket, a kormányt ostromolják, mivel Kuciak olyan ügyeket göngyölített fel, amik a maffia és a kormányzat összefonódásáról tanúskodnak.

Az ellenzék fejeket követel, de eddig csak a kultminiszter mondott le, akinek talán a legkevesebb a felelőssége a történtekben. A kormánykoalíció fő pártja, Robert Fico Smere van a legnagyobb gondban, de a magyar-szlovák megbékélés pártja, a Híd-Most is aprózódóban van. Pénteken kilépett a Híd frakciójából (azaz klubjából) Igor Janckulík tiltakozásul a maffiaügyek miatt, amit Bugár Béla pártelnök elfogadott.

Elszabadulhat a pokol Szlovákiában
A délolasz maffia gyilkolhatta meg a fiatal újságírót, az egész országot megrázó ügy szálai Robert Fico rejtélyes, egykor aktmodellként dolgozó asszisztenséig érnek.

Bugár később közölte, az újságíró halála miatt mennie kell Robert Kaliňák belügyminiszternek, de erről a Smernek kell döntenie. Az Új Rendőrségi Szakszervezet (Nový odborový zväz polície) szintén elküldené a minisztert, valamint Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt is, akit Bugár viszont marasztalna. Az Új Szó szerint viszont a komplett Hídnak kéne kilépnie a vállalhatatlanná vált kormányból.

Mindeközben eltemették Kuciak szintén agyonlőtt barátnőjét, a 27 évesen elhunyt Martina Kušnírovát. A gergelylakai (Gregorovce) szertartáson 300-an vettek részt, még Kuciak egy cikkét is felolvasták. A zord tél ellenére Pozsonyban és országszerte több városban is megemlékezést és tüntetést tartanak majd, a pozsonyin a Facebook-esemény szerint 12 ezren vesznek majd részt.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik