Nagyvilág

Trump felfegyverezné a tanárokat

Így venné elejét az iskolai lövöldözéseknek.

Az elnök a Fehér Házban fogadta a diákok egy csoportját, köztük a múlt heti floridai iskolai lövöldözés túlélőit, az áldozatok szüleit, tanárait. A vendégek között voltak korábbi iskolai lövöldözések túlélői is.

Az amerikai sajtó drámai hangulatúnak írta le a találkozót.

Néhány diák könnyeivel küszködve, mások zokogva, vagy dühösen kérték Trumpot, tegyen azért, hogy az iskolák biztonságosak legyenek, támogassa a fegyvereladások szigorítását.

Az egyik édesapa, Andrew Pollack, akinek a 18 éves kislánya a múlt héten a parklandi lövöldözés 17 halálos áldozatának egyike volt – felállt, és így fordult hozzá:

tessék rendbe tenni a dolgokat! Elegem van!

Egy másik szülő, Nicole Hockley, aki a 2012-ben Sandy Hook általános iskolájában elkövetett mészárlásban vesztette el hatéves kisfiát, kérlelőre fogta.

Ön ma életeket menthet meg, kérem, ne szalassza el a lehetőséget!

Élve fogták el a floridai iskolai lövöldözőt
Korábban kicsapták az iskolából, ahol most 17 embert ölt meg.

A 18 éves Samuel Zeif, a múlt heti vérengzés egyik túlélője, könnyek között kérdezte, miért lehet oly könnyen félautomata lőfegyvert venni?

Donald Trump végighallgatta a diákokat, szülőket, tanárokat, majd azt mondta, együtt gyászol velük, de van lehetőség az erőszak megfékezésére.

Támogatná a tanárok, iskolai alkalmazottak fegyvertartását, mert ezzel megakadályozhatók lennének a lövöldözések az oktatási intézményekben. Szerinte a tanárok felfegyverzése működne, ha kiképeznék őket.

Az elnök úgy vélte, ha a parklandi iskola egyik edzőjének, aki próbálta megállítani a lövöldöző Nikolas Cruzt, lett volna fegyvere, akkor elejét lehetett volna venni a mészárlásnak. Az edző maga is meghalt.

Trump hangsúlyozta azt is, hogy Nikolas Cruzt

már korábban, többször is el kellett volna csípni,

nem volt titok, hogy mentális beteg, de egyelőre nincsenek olyan gyógyító intézmények, ahol kezelhetnék.

Nagyon erősen figyelünk majd a fegyvereladásoknál a vásárló ellenőrzésére, és nagy súlyt helyezünk majd mentális állapotának alapos vizsgálatára.

Az elnök szerint valószínűleg emelni kell a fegyvervásárláshoz előírt életkort.

A CNN hírtévé szervezésében vitát tartottak a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról. A vitaest egyik vendége Marco Rubio, floridai republikánus szenátor volt, akiről köztudomású, hogy nem a korlátozott fegyvervásárlás és -tartás híve, választási kampánya finanszírozásához hozzájárult az NRA (Országos Fegyver Szövetség) is.

Neonáci bandához verődött a floridai mészáros
A Republic of Florida fehér régiót akart létrehozni, fegyveres gyakorlataikon az ámokfutó is részt vett.

A kubai gyökerű szenátor a heves – tapssal és közbekiabálásokkal kísért – vitában a korábbinál megengedőbb volt, azzal egyetértett, hogy fel kell emelni a fegyvervásárláshoz kötelezően előírt életkor határát 21 évre, de azt elutasította, hogy fegyverezzék fel a tanárokat.

Az egyszerűen csak fegyverlobbiként emlegetett NRA szóvivője, Jennifer Baker közölte, a korhatár emelése

a törvénytisztelő állampolgárokat bünteti bűnözők gonosz cselekedeteiért.

A szóvivő hangsúlyozta azt is: a korhatár emelése megfosztaná a fiatal amerikaiakat az alkotmányban garantált fegyverviselési joguktól.

Szerdán a tekintélyes West Point katonai akadémia bejelentette: posztumusz hallgatói sorába fogadja a parklandi mészárlás egyik halálos áldozatát, Peter Wangot. A 15 éves diák katonai pályára készült.

Trump golfozgatott, miközben a floridai mészárlás áldozatait temették
Nyugodt hétfői golfozást és felhorgadt twitterezést választott az amerikai elnök, amiért most sok bírálatot kap.

 

Kiemelt Fotó: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik