Nagyvilág

Rejtélyes levelet írt a hírhedt alcatrazi szökevény

John Anglin, Clarence Anglin és Frank Morris bankrablás miatt töltötte büntetését az egykor a világ legbiztonságosabb börtönének tartott Alcatrazban, amikor 1962-ben megszöktek a rácsok mögül.

A három rab állítólag élezett kanalakkal hónapok alatt ásott alagutat a cellájából, majd ezen kijutva átugrottak a kerítésen és esőkabátokból fabrikált hajójukon menekültek el a szigetről éjszaka. Azóta sosem látták őket.

Mostanáig mindenki azt hitte róluk, hogy meghaltak, a minap viszont napvilágot látott egy levél, amit a San Francisco-i rendőrség kapott még 2013-ban, és aminek szerzője állítólag John Anglin lehetett.

Az én neven John Anglin. 1962 júniusában szöktem meg az Alcatrazból. Mindhármunk sikerrel járt aznap éjjel, de épphogy csak!

– írta a férfi.

A szökevények egykor és feltételezett kinézetük napjainkban – FBI

Azt állítja, hogy testvére, Clarence és Frank Morris is megélte az időskort. Előbbi 2008-ban, utóbbi 2005-ben hunyt el a levél írója szerint.

Az író 2013-ban alkut akart kötni a hatóságokkal.

Ha a televízióban közlik, hogy egy évnél tovább nem maradok börtönben és egészségügyi ellátásban részesülök, akkor visszaírok nektek és elárulom, hol vagyok pontosan. 83 éves vagyok és rossz az állapotom. Rákos vagyok.

– fogalmazott.

Bár a San Francisco-i rendőrség öt éve tudott a levél létezéséről, azt csak most közölte a KPIX televíziócsatorna, miután egy meg nem nevezett forrástól tudomást szereztek róla.

A kézírást az FBI laboratóriumában kielemezték, de nem születtek bizonyító erejű eredmények.

Az Alcatrazt egy évvel a szökésük után, 1963-ban bezárták. Azóta turisztikai látványosságként üzemel, évente egymillióan keresik fel.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik