Kultúra

Politikai rabok költöztek az Alcatrazba

Aj Vej-vej kínai képzőművész házi őrizetből szervezte kiállítását, amely 176 neves politikai fogoly lego-portréjával tiszteleg az üldözöttek előtt.

Az “(at) large: Ai Weiwei on Alcatraz” című installációt szombaton mutatják be először a közönségnek a San Francisco-öbölben lévő, egykoron legszigorúbban őrzött börtönszigeten.

A kínai képzőművész, aki már több éve házi őrizetben van hazájában, maga irányította a kiállítás előkészületeit és felállítását.
A tárlat központi műve, a Trace (emlékkép) elkészítéséhez 1,2 millió lego-kockát használtak fel, hogy kialakítsák 176 neves politikai fogoly, száműzött portréját a néhai Nelson Mandelától az amerikai megfigyelési programot kiszivárogtató Edward Snowdenig.

“Az egész kiállítás egy beszélgetés a véleménynyilvánítás szabadságáról, az emberi jogokról és arról, mit jelent a szabadság” – mondta Cheryl Haines, a kiállítás kurátora a San Francisco Chronicle napilapnak.

Kilenc helyi önkéntes állította össze a lego-portrékat, amihez felhasználták Aj Vej-vej és Pekingben dolgozó alkotócsoportja 2300 oldalas instrukcióit és rajzait.

Az Alcatraz 1963-ig működött szövetségi börtönként az Egyesült Államokban. Ma az amerikai Nemzeti Parkszolgálat irányítása alatt kulturális, történelmi és természetvédelmi látványosság, amelyet évente mintegy 1,6 millió érdeklődő keres fel.

A kínai politikai és társadalmi viszonyok kritikusaként is ismert Aj Vej-vej világszerte a kortárs művészet egyik legismertebb alakja, jelenleg dolgozhat és alkotásait értékesítheti is külföldön, ugyanakkor nem rendezhet kiállítást a hazájában, nem kap útlevelet és állandó megfigyelés alatt tartják. A művészt 2011 tavaszán 81 napig börtönben tartották adócsalás vádjával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik