Nagyvilág

Terjed a kanyaró Kárpátalján, de az oltóanyag már két hete elfogyott

Kárpátalján gyorsan terjed a kanyaró, de a megyében már két hete elfogyott az oltóanyag, s az Ukrán Egészségügyi Minisztériumnál süket fülekre találnak a vakcinák biztosítására vonatkozó kérések - közölte hétfőn Hennagyij Moszkal, kárpátaljai kormányzó.

A megyevezető Moskal.in.ua hivatalos honlapján közzétett bejegyzésében rámutatott, a kanyaró gyors kárpátaljai terjedéséért a felelősség teljes egészében az egészségügyi tárcát terheli, a megyében ugyanis teljesen hiányoznak a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni oltóanyagok. Emlékeztetett arra, hogy a Técsői járásban hétfőtől két hétre járványszünetet rendeltek el minden iskolában és óvodában, mert ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma. Ugyancsak sok a kanyarós beteg az Ungvári és Huszti járásokban – tette hozzá.

Hennagyij Moszkal jelezte, a január 19-i állapotok szerint Kárpátalján mintegy 300 kanyarós beteget regisztráltak, és naponta újabb eseteket jelentenek. Közlése szerint a fertőzöttek 78 százaléka 17 éves kor alatti, s a betegség terjedésének fő oka az, hogy a gyerekeket nem oltották be kanyaró ellen a megfelelő időben, mert nem volt oltóanyag.

A legnagyobb gond az, hogy Kárpátalja továbbra sem kap vakcinákat, az egészségügyi minisztérium a múlt évben a védőoltások szükséges mennyiségének kevesebb mint egyharmadát szállította le

– írta, megjegyezve, ezért volt kénytelen Magyarországhoz fordulni, hogy humanitárius segélyként juttasson vakcinákat Kárpátaljára.

A kormányzó állítása szerint az egészségügyi tárca figyelemre sem méltatja a védőoltások szállítására vonatkozó kárpátaljai kéréseket. Mint hangsúlyozta, felelőssége tudatában kijelentheti, hogy hazudnak a minisztérium vezetői, amikor televíziós nyilatkozataikban azt állítják, hogy az ország minden régiója el van látva védőoltásokkal.

Kárpátalján már két hete egyáltalán nincs kanyaró elleni védőoltás, s minisztérium minden kérésünket semmibe veszi

– szögezte le közleményében Hennagyij Moszkal, hozzáfűzve, hogy ha a kanyaró halálos áldozatokat követelne, azért a teljes felelősség az egészségügyi minisztérium vezetését terheli majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik