Nagyvilág

Már halálos áldozata is van a szerbiai kanyarójárványnak

Szerbiában egyre jobban terjed a kanyaró, és szerdán már halálos áldozata is lett a járványnak, Belgrádban egy húszéves férfi halt bele a betegség okozta szövődményekbe – közölte értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A belgrádi városi közegészségügyi intézet november elején figyelmeztetett a kanyarójárvány veszélyére, az országban azonban azóta sem hirdettek járványhelyzetet.

Az év első kilenc hónapjában 12 kanyarós megbetegedést regisztráltak Szerbiában. Október óta Szerbia és Koszovó területén összesen 630 beteget vettek nyilvántartásba. A legfiatalabb beteg két hónapos, a legidősebb 60 éves volt. A legtöbb fertőzött az öt évnél fiatalabbak és a 30 évnél idősebbek közül került ki.

Az egészségügyi intézmények tájékoztatása szerint a betegek 91 százaléka nem kapta meg a kellő védőoltásokat, illetve nem lehet tudni, hogy kapott-e vakcinát.

A szerb közegészségügyi intézet arra is figyelmeztetett, hogy védőoltásokkal megelőzhető a megbetegedés, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy jelentkezzenek azok, akik eddig nem kapták meg a szükséges vakcinákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik