Nagyvilág

Már 38-an haltak meg kanyaróban a határ túloldalán

Egy kétéves gyermek a legutóbbi áldozat, aki ritka betegsége miatt nem volt beoltva.

Kanyaróban halt meg Romániában egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett – közölték kedden a román hatóságok.

A közegészségügyi intézet már két nappal korábban jelezte a lehetséges újabb halálos áldozatot a kelet-romániai megyéből, de csak kedden erősítették meg hivatalosan, miután elvégezték a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat. A hatóságok közlése szerint a gyerek azért nem volt beoltva kanyaró ellen, mert ritka genetikai betegségben szenvedett.

A kelet-romániai megyében az év kezdete óta hat megbetegedést jelentettek. A legfrissebb jelentések szerint országszerte több mint 10 300-an fertőződtek meg a kanyarójárvány 2016. február eleji megjelenése óta. Az idei év első hetében 28 új megbetegedést jelentettek, ami jóval kevesebb, mint a tavaly áprilisban jegyzett előfordulási arány, amikor még hetente 200-an fertőződtek meg.

A bukaresti kormány javított az eddig akadozó vakcinaellátáson, és a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabb oltás beadását gyermekeiknek.

Ennek ellenére mai napig is éles vita zajlik Romániában az oltások szükségességéről. A tavalyi év végén Kolozsváron és Brassóban például több olyan reklámtábla jelent meg forgalmas utcákon, amely a gyerekek beoltásának megtagadására buzdítja a szülőket. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik