Közélet

Tovább terjed a kanyaró Ukrajnában

Ukrajna egyre több régiójából jelentenek újabb kanyarós fertőzéseket, a délnyugati Csernyivci megyében már csaknem ötszáz esetet jegyeztek fel, a fővárosban, Kijevben csak az év eleje óta 87-en, többségükben kisgyermekek betegedtek meg a veszélyes vírustól – közölte hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség állami egészségügyi központok adataira hivatkozva.

A fertőzés főként a gyermekeket és a fiatal, huszonéves felnőtteket érinti. A fővárosban megbetegedettek 46,5 százaléka 5-9 év közötti kisgyermek. A 87 fertőzött közül 44-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 31 gyermeket és egy felnőttet az intenzív osztályon ápolnak. Kijevben csak a múlt hétvége során húsz gyermek betegedett meg.

A nyugat-ukrajnai Lviv megyében az év első két hetében már 75-en fordultak orvoshoz kanyaróra utaló tünetetekkel. Tavaly egész évben összesen 114 kanyarós megbetegedést regisztráltak a megyében, ebből 50-et decemberben. A szomszédos Ternopil megyében januárban 65-en betegedtek meg kanyaróban. Az ország déli részén lévő Mikolajiv megyében 14-en kapták el a kanyarót, emellett viszont 58 betegnél hepatitis A vírus okozta fertőző májgyulladást diagnosztizáltak.

Kijevben a kanyaró terjedése ellenére az iskolákban egyelőre zavartalanul folytatódik a tanítás. A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városban viszont karanténszünetet rendeltek el, az iskolák a hét végéig zárva lesznek. A városban az év eleje óta több mint harminc gyermek betegedett meg kanyaróban, a fele egyetlen nap alatt, múlt csütörtökön, emiatt döntött a városvezetés az iskolák bezárása mellett.

A dél-ukrajnai Odesszában is meghosszabbították az iskolákban a tanítási szünetet. Az egészségügyi minisztérium megyei laboratóriuma által közölt legfrissebb adatok szerint csak decemberben 196-an betegedtek meg kanyaróban, köztük 120 gyermek. A múlt pénteken feljegyzett adatok alapján aznap 87 személyt ápoltak kórházban kanyaró okozta fertőzés miatt, köztük 58 gyermeket. A megyei vezetés a múlt héten még azt közölte, hogy az egész megyében a tavaly egész év alatt összesen 122 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel. A központi laboratórium adatai alapján viszont csak a megyeszékhelyen, Odesszában tavaly összesen 744 megbetegedett személynél mutatták ki a kanyaró vírusát.

A kanyarós megbetegedések száma Ukrajnában évek óta főként a déli megyékben magas. Az orvosok szerint a védőoltások elmulasztása a fő oka a magas lázzal, kiütésekkel jelentkező, több esetben súlyos, akár halálos szövődményeket is okozó, veszélyes betegség terjedésének. A dél-ukrajnai régióban csak tavaly a kanyaró elleni oltásra kijelölt életkorban csupán a gyermekek mintegy 90 százaléka kapta meg a védőoltást. Tavaly Odessza megyében öten haltak bele a betegségbe, köztük három gyermek, az idén eddig egy ötéves kisgyermek vesztette életét kanyarófertőzés következtében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik