Nagyvilág

Pálfordulás Észak-Koreában

Egy észak-koreai propagandalap az ország vezetőit méltatta, amiért szemtől szemben leültek tárgyalni Dél-Koreával, Kim Dzsongun politikáját pedig ragyogónak értékelte az újraegyesítés szempontjából, írja a CNN.

A Rodong Sinnum című újság cikkében megjegyezték, az eheti tárgyalások ismét bebizonyították, hogy nincs megoldhatatlan probléma, ha Észak- és Dél-Korea egyesítik erőiket.

Mint fogalmaztak, rendkívül fontos most a katonai feszültség enyhítése és a békés környezet megteremtése a Koreai-félszigeten, hogy a két nemzetet a lehető legkedvezőbb körülmények közt egyesíthessék újra.

Ez a leghatásosabb újraegyesítési politika, amely tökéletesen tükrözi Észak megnövekedett nemzeti erejét, az uralkodó helyzetét és az újraegyesítés iránti egyre erősödő vágyát

– írták.

Mint összegzésükben írták, Észak-Korea mindig nyitotta a párbeszédre, az uralkodó és az ellenzéki pártok, szervezetek és bármilyen hátterű egyének pedig szabadon utazhatnak Dél-Koreába, ha valóban a nemzeti egységet akarják elősegíteni. Az megint más kérdés, hogy Északon nincsenek ellenzéki pártok, hiszen diktatúra van.

Kedden a két ország bejelentette, hogy Észak-Korea delegációt küld a februári, dél-koreai téli olimpiára és további tárgyalásokat folytatnak a hadakozásról. 

Az egyébként meglehetősen meglepő, hogy egy ilyen cikk lejött az egyik legnagyobb példányszámú állami lapban, mert korábban jellemzően csak akkor írták le Dél-Korea nevét a hasábjain, ha ócsárolni kellett a szomszédot, az pedig teljességgel elképzelhetetlen volt hónapokkal ezelőtt, hogy az újraegyesítésről foglaljanak állást benne.

 

Kim Dzsongun 34 éves lett, de valamiért piszkosul titkolja
Az észak-koreai diktátor a nagynénje szerint 1984. január 8-án született, de ezt sohasem erősítette meg az észak-koreai kormány. Hogy miért, arra több magyarázat is lehetséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik