Közélet

Kim Dzsongun 34 éves lett, de valamiért piszkosul titkolja

Kim Dzsongun, Észak-Korea teljhatalmú vezetője legjobb tudásunk szerint január 8-án ünnepli 34. születésnapját, de rejtélyes okok miatt idén sem kíséri olyan csinnadratta az ünnepet, mint elődjei születésnapjain vagy a sikeres nukleáris kísérletek után.

A diktátor 2011 decemberében vette át a hatalmat az országban apja, Kim Dzsongil halála után, a propagandagépezet viszont azóta is csak elvétve tesz említést a születésnapjáról. Az újságok semmit nem közölnek hasábjaikon január 8-ról, ami azért is különösen furcsa, mert nagyapja, az államalapító Kim Ilszung április 15-i és Kim Dzsgongil, Észak-Korea Kedves Vezetője február 16-i születésnapja is nemzeti ünnep az országban, és volt már akkor is, amikor még éltek.

A Tokyo Broadcasting Systems japán televíziócsatorna a napokban arról számolt be, hogy az észak-koreai újévi naptárakban továbbra sem piros betűs ünnep január 8-a, magyarul Kim Dzsongun születésnapja egy átlagos munkanap a kommunista országban. Érdekesség, hogy a könyvesboltokban és szállodákban megvásárolható kalendáriumokat a korábbi években rendre a Kim dinasztia hadseregét ábrázoló fotók díszítették, de a szöuli Daily NK című lap szerint a propagandanaptárak eladása egyre rosszabb eredményeket produkáltak, és változtatni kellett rajtuk. Idén már az Észak-Koreában gyártott termékeket reklámozzák a lapjain, köztük egy olyan órával, amely javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert.

Titkolják a születésnapot

Sokáig azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán melyik évben és hányadikán látta meg a napvilágot Kim Dzsongun. A dátumot elsőként a diktátor 1998 óta Amerikában élő anyai ágú nagynénje, Ko Jungszuk árulta el a Washington Postnak adott interjújában. A nő elmondása szerint Kim Dzsongun ugyanúgy 1984 januárjában született, mint fia, és előfordult, hogy együtt is pelenkázta őket.

Ezt erősíti, hogy 2014 januárjában Dennis Rodman volt NBA-s kosárlabdázó vastaps kíséretében énekelte el a Happy Birthday című dalt Kim Dzsongunnak, akivel köztudottan jó barátok és az egyetlen amerikai, akivel a diktátor szóba áll.

A jókívánság egyértelmű volt, de az észak-koreai újságok vélhetően szánt szándékkal félrefordították, és arról írtak, hogy Rodman a dallal szerette volna kifejezne a tiszteletét a vezető irányába. Az elmúlt hat évben ez volt az egyetlen alkalom, amikor a nyilvánosság előtt bárki is felköszöntötte Kim Dzsongunt, de valamiért ezt is el akarták hallgatni.

De miért nem ünnepelteti magát?

Erre több lehetséges magyarázatot is adtak már szakértők, de az állam elszigeteltsége miatt egyikre sem mondhatjuk biztosan, hogy igaz.

A Daily NK szerint a szeptemberi, hatodik és egyben legnagyobb nukleáris teszt után bevezetett újabb nemzetközi szankciók nagyon súlyosan érintik nemcsak a gyári munkásokat, hanem a középosztálybelieket is. Lassul a szénexport, gyengül a gazdaság, az emberek egyre elégedetlenebbek, Kim Dzsongun népszerűsége pedig mostanra rekord mélyre zuhant.

Miközben a kormány a sikeres rakétatesztjeiről nyomja a propagandát, még a legsikeresebb kereskedők is elszegényedtek, sokan veszítették el az állásukat és éheznek. A népet csak feldühítené, ha Kim Dzsongun születésnapját nemzeti ünneppé nyilvánítanák

– mondta a lapnak egy forrás.

Ebben lehet is valami, meg nem is. Ha van igazságalapja az állításnak, akkor Kim Dzsongun inkább elővigyázatosságból cselekszik így, semmint azért, mert félnie kéne. Az észak-koreaiak szentül hisznek a mindenkori vezetőjükben és követik az utasításait a legszorítottabb helyzetekben is, mert így szocializálódtak, és mert nincs más választásuk. Még ha tömegek is kezdik el érezni a vesztüket, elképzelhetetlen, hogy a milliós hadsereg ellene fordulna.

Egy másik elképzelés szerint Kim Dzsongun modern vezetőnek akar látszani a népe szemében. Michael Madden, egy észak-koreai megfigyelőcsapat szakértője a Newsweeknek arról beszélt, hogy a diktátor próbál megszabadulni bizonyos politikai hagyományoktól. Mint mondta, ő inkább földi halandóként próbálja irányítani az országot, mintsem istenszerű figuraként, amire egy másik kiváló példa, hogy a lakásokban és intézményékben csak apja és nagyapja portréját kell fellógatni a falon, az övét nem.

Megváltoztathatja a születési dátumát

Jean H. Lee Észak-Korea-szakértő a napokban a Twitteren azt írta, nem véletlen, hogy Kim Dzsongun nem veri nagy dobra a születésnapját.

Mint fogalmazott, a propagandagépezet jelenleg azon dolgozik, hogy átírják a születési dátumát 1984-ről 1982-re, mert így nagyapjánál pontosan 70, apjánál pontosan 40 évvel lenne fiatalabb. Ezzel a kis csalással és a kerekítésekkel ugyanis még erőteljesebbé tehetnék a jelenlegi vezető tekintélyét. 

Kim Jong II
Fotó: AFP/Korea News Service)

Az amerikai titkosszolgálatok készpénznek veszik, hogy Kim Dzsongun 1984-ben született, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy vagy két évvel korábban jött világra. A dátumot mindenesetre sosem erősítette meg az észak-koreai kormány.

A nyolcadik születésnap

Kim Dzsongun az 1990-es években költözött a svájci Bernbe két testvérével, ahol németül és franciául tanultak és különböző nemzetiségű diákokkal voltak körülvéve. Ekkoriban 12 éves volt, a korábban már említett nagynéni vigyázott rájuk.

Mindig bátorítottuk, hogy hívja meg hozzánk a barátait. Azt akartuk, hogy normális élete legyen. Tortát ettek és legóval játszottak

– mondta a lapnak az asszony, aki később férjével az Egyesült Államokba emigrált.

Kim Dzsongun fiatalon a párizsi Disneylandban is járt, ebédelt olasz étteremben, síélt a Svájci Alpokban és úszott a Francia Riviérán is. Imádja a kosárlabdát, anno mindig játszani akart, a lasztival aludt. Sokszor nyomkodta a PlayStationt, de mindig csak a kosaras játékok érdekelték, és rendszerint megvetette a legújabb Air Jordan cipőket is.

A nő szerint a legnagyobb baj az volt, hogy már a nyolcadik születésnapján tudtára adták, milyen feladatok várnak rá az életben. Katonai egyenruhát kapott ajándékba, a tábornokok pedig hajlongtak előtte.

Lehetetlen volt normális embert faragni belőle, mert így viselkedtek vele, akik nap mint nap körülvették

– nyilatkozta a nagynéni.

Amikor 2010-ben kinevezték apja utódjának, a megfigyelők titkon abban reménykedtek, hogy ragadt rá valami a nyugati kultúrából és kinyithatja Észak-Korea ajtaját a világra. A többi már történelem.

Kiemelt kép: MTI/AP/KCNA/Korea News Service

Ajánlott videó

Olvasói sztorik