Nagyvilág

Trump egyelőre nem támadja meg Észak-Koreát

Donald Trump amerikai elnök arról biztosította Szöult, hogy amíg Dél- és Észak-Korea párbeszédet folytat egymással, nem indít katonai akciót a kommunista rezsimmel szemben – közölte szerdán a dél-koreai államfő hivatala.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala emellett arról is tájékoztatott, hogy információi szerint Trump kész megbeszéléseket folytatni az észak-koreai vezetéssel a megfelelő időben és bizonyos feltételek teljesülése esetén. A közlés szerint Trump a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpiára Mike Pence alelnököt küldi egy amerikai delegáció élén.

Trumpnak nincs nukleáris gombja, de van nukleáris aktatáskája
Az amerikai elnök irodájában az asztalon piroslik egy gomb, de azzal csak kólát tud rendelni az inasától. Viszont mindenhová követik őt egy aktatáskával, amiben minden megtalálható, ami egy atomtámadás gyors elindításához szükséges.

A dél-koreai elnök szerdán egyeztetett telefonon amerikai kollégájával. Trump a szöuli elnöki hivatal szerint üdvözölte a két Korea közötti párbeszéd újraindulását, és egyetértett Mun Dzse Innel abban, hogy a dialógus eredményeként Washington és Phenjan akár közvetlenül is tárgyalhat a Koreai-félsziget atomfegyver-menetesítéséről.

A phenjani és a szöuli kormány képviselői kedden először találkoztak 2015 decembere óta. A két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben tartott tárgyaláson a résztvevők megállapodtak abban, hogy Észak-Korea képviselteti magát a phjongcshangi téli olimpián.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Kevin C. Cox/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik