Nagyvilág
NEW YORK, USA - APRIL 12: Russian Deputy Permanent Representative to the United Nations Vladimir Safronkov (L) attends a meeting that gathered to hold a vote on a resolution condemning April 4 chemical attack in Syria's Idlib on April 12, 2017 at UN Headquarters in New York City, United States. Russia on Wednesday shot down a UN Security Council draft resolution that would have condemned a chemical weapons attack in Syria earlier this month. The draft was a slightly revised version of a text penned last week by the U.S., the U.K. and France. It expressed support for a UN-sponsored fact-finding mission, and urged all parties to cooperate and provide full access to the affected site. China, Kazakhstan and Ethiopia abstained from Wednesday's vote, while Russia ally Bolivia voted against. Volkan Furuncu / Anadolu Agency

Az USA „ostoba erőszakoskodása” miatt akadt ki Irán

24.hu
24.hu

2018. 01. 06. 07:07

Az amerikaiak kiharcolták az ENSZ BT összeülését az iráni helyzet miatt. Az oroszok szerint az egész iráni belügy.
Korábban a témában:

Amerikai-orosz szócsata volt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén, amelyet az iráni tüntetések miatt hívtak össze amerikai kérésre.

2018-ban nem hallgatunk tovább!

– mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, aki kedden terjesztette elő az amerikai kérést a BT összehívására. Haley szerint „az iráni rezsim fittyet hány népe jogaira”. A diplomata ezután azért ostorozta a teheráni kormányt, mert szerinte a fegyverekre költött pénzt az emberek jóléte sínyli meg.

Ennek a népnek az az üzenete, hogy fel kell hagyni a terrorizmus támogatásával

– állította a diplomata, aki ezután az internet teljes hozzáférésének visszaállítását követelte. Ebben csatlakozott hozzá a BT új, nem állandó tagja, Hollandia ENSZ-nagykövete is.

QOM, IRAN - JANUARY 3 :  Iranians take part during a state-organized rally against anti-government protests in the country, in Qom, Iran on January 3, 2017. Stringer / Anadolu Agency
Nem rendszerváltást, hanem jobb életet akarnak a tüntetők
Napok óta egyre nagyobb tömeg tüntet Iránban. A demokratikus jogok helyett azonban egyelőre prózaibb követelések viszik utcára az embereket.

Vaszilij Nyebenza, Oroszország állandó ENSZ-képviselője azt mondta, hogy „Irán dolga a saját problémáinak rendezése”. Az orosz diplomata „fantázián alapuló ürügynek” minősítette a BT rendkívüli ülésének összehívását, és kijelentette, hogy az „iráni belügyekbe történő beavatkozásról” van szó. Szerinte az Egyesült Államok visszaél a Biztonsági Tanács adta lehetőséggel.

Oroszország álláspontját az ülésen Bolívia, Etiópia és Egyenlítői Guinea támogatta. Tekeda Alemu etióp ENSZ-nagykövet szerint

Nem szabad aláaknázni a Biztonsági Tanács tekintélyét, hiszen az egységes fellépés a legfontosabb.

Kína helyettes nagykövettel képviseltette magát. Wu Hai-teo misszióvezető-helyettes azt mondta: „az iráni helyzet nem fenyegeti a térség stabilitását”.

A BT-ülésen megosztottak voltak az európai államok képviselői is. Az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, Matthew Rycroft helyénvalónak tartotta a rendkívüli ülést, francia kollégája óvatosabban fogalmazott. Francois Delattre szerint ugyan „éberen figyelni kell az iráni szabadság helyzetét”, de nem szabad „külföldről eszközként felhasználni” az iráni helyzetet.

Delattre felszólalása tükrözte Emmanuel Macron francia államfő e heti nyilatkozatát, amiben mérsékletet kért az iráni helyzet megítélésében, és óva intett az Egyesült Államok, Izrael vagy Szaúd-Arábia felől érkező, harciasnak minősített állásfoglalásoktól. A francia álláspontot Svédország és Peru misszióvezetői is osztották. Peru szintén új, nem állandó tagja lett a BT-nek.

Golamali Hosrú, Irán ENSZ-képviselője az egész ülést az Egyesült Államok „ostoba erőszakoskodásának” minősítette, kijelentve, hogy tisztán iráni belpolitikai kérdésről van szó. (MTI)

(Kiemelt kép: Volkan Furuncu / Anadolu Agency)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.