Nagyvilág

Így akarják összemosni az al-Kaidával a szíriai önkéntes mentőket

Az „alternatív híroldalak” Soros Györgyöt is előszedték a Fehér Sisakosok ellen.

Kiterjedt dezinformációs kampány folyik a Fehér Sisakosok néven elhíresült szíriai önkéntes mentők ellen, akiket az al-Kaidához kötődő terrorszervezetként próbálnak beállítani – írja a Guardian.

Nem kéne annyit filmezni

A Fehér Sisakosokat kétszer jelölték Nobel-békedíjra, munkájukról Oscar-díjas dokumentumfilm készült. A szervezet hivatalos neve Szíriai Polgári Védelem, 3400 önkéntese van – köztük volt tanárok, mérnökök, kisiparosok vagy tűzoltók –, akik civil célpontok elleni bombatámadások után, a romok alól mentik az embereket. Másfelől a támadásokat videofelvételekkel dokumentálják.

Az Amnesty International munkatársa, Kristyan Benedict a Guardiannek arról beszélt, hogy a Fehér Sisakosok utóbbi tevékenységükkel bőszítették fel a szíriai rezsimet és a Kreml-t, valamint az ő álláspontjukat terjesztő propagandistákat. A Bassár el-Aszad melletti orosz katonai beavatkozást ugyanis azzal igyekeztek legitimálni, hogy azok az Iszlám Állam ellen irányulnak, és kétségbe vonták a civil célpontok elleni támadások megtörténtét, amelyek alátámasztására a nemzetközi szervezetek épp a Fehér Sisakosok felvételeit használják.

A szíriai önkéntes mentők dokumentálták az áprilisi, Han Sejkúnban végrehajtott vegyi támadást is, amelyben legalább 83-an haltak meg. A támadást vizsgáló ENSZ-bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai rezsim volt az elkövető. Ezt az orosz állami média mellett a „mainstream agendával” szembeszálló „alternatív híroldalak” is igyekeztek kétségbe vonni. Az Infowars nevű „alt-right” weboldal egyenesen azt állította, hogy a támadást a Fehér Sisakosok rendezték meg, akik az al-Kaidához kötődnek, és Soros Györgytől kapnak támogatást (valójában az önkéntes mentők soha nem kaptak támogatást sem a milliárdostól, sem az alapítványaitól).

Független szakértő

A brit lap az ENSZ-vizsgálat leghangosabb kritikusai között nevezte meg Vanessa Beeley bloggert. Az orosz RT és Sputnik mellett ő, illetve a 21st Century Wire nevű „alternatív híroldal” uralta a Fehér Sisakosokról szóló diskurzust a közösségi médiában. Beeley szerkesztője a 21st Century Wire-nak, amit Patrick Henningsen, az Infowars szerkesztője hozott létre.

Vanessa Beeley „élete legbüszkébb pillanatának” nevezte, amikor tavaly egy amerikai delegáció tagjaként, Szíriában először járva, kétórás találkozón vehetett részt Aszaddal. Moszkvában pedig Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettessel, valamint Maria Zaharovával, az orosz külügyminisztérium sajtófőnökével találkozhatott.

Idén áprilisban a szíriai kormány minisztereinek társaságában szólalt fel egy konferencián, ami a Fehér Sisakosokról szólt „Tények vagy fantázia?” címmel. Beeley előadásának szövegét ezután az orosz kormány „bizonyítékként” terjesztette az ENSZ Biztonsági Tanácsa, valamint a világszervezet közgyűlése elé – írja a Guardian.

A lap felidézi, hogyan használta fel az ellenpropaganda a Fehér Sisakosok videóját, amit a Mannequin Challenge keretében készítettek. A Mannequin Challenge lényege, hogy a „kihívás” résztvevői olyan videókat készítenek, amelyek cselekvés közben „lefagyva”, mozdulatlanul ábrázolják őket. A Fehér Sisakosok a felvétel kedvéért eljátszották, ahogy megmentenek valakit – ezt a videót azonban kontextusából kiragadva annak „bizonyítékaként” terjesztették, hogy a szervezet csak megrendezi a mentéseket, hogy a felvételekkel rossz színben tüntesse fel a szíriai és az orosz hadsereget.

A videót az RT is bemutatta, független szakértőként pedig Beeley-t szólaltatták meg, aki arról beszélt, hogy a felvétel „csak még gyanúsabbá teszi az egyébként is megkérdőjelezhető hitelességű szervezetet”. Vanessa Beeley-t a Guardian is szerette volna megszólaltatni, de ő ezt azzal hárította el, hogy a lap kérdései szerinte szégyenteljesek, nem releváns tényekre irányulnak, és mccarthysta vallatásra emlékeztetik.

Renitens önkéntesek

Magyarázkodniuk kellett a Fehér Sisakosoknak saját önkénteseik miatt is. Miközben fegyvertelen szervezetként hirdetik magukat, voltak tagok, akiket fegyverrel a kezükben fotóztak. Egyiküket lefilmezték, ahogy a rezsim katonáinak megcsonkított holttesteit segít fegyvereseknek elhordani, és arról is készült felvétel, hogy Fehér Sisakosok visznek el holttesteket egy felkelők által végrehajtott kivégzés után. Az önkéntes mentők vezetője, Ráed al-Száleh azt mondta, ezek az önkénteseik által elkövetett, elszigetelt cselekedetek voltak, a szervezet vezetőségéből senki nem volt részese ilyen incidenseknek.

Ugyanakkor a Guardian szerint az orosz propaganda sikeresen téríti el a Fehér Sisakosokról szóló diskurzust, amiben még az orosz kormány hivatalos internetes csatornái is részt vesznek. Így például a londoni orosz követség Twitter-oldalán is terjesztenek a mentőszervezetet lejárató mémeket.

Maroknyi hírforrás

A lap megszólaltatott több kutatót is, akik a dezinformáció és propaganda terjedését vizsgálják az online térben. Fil Menczer, az Indiana University professzora kidolgozott egy Hoaxy nevű eszközt, ami képes mindezt ábrázolni. Ha ennek segítségével rákeresünk a Fehér Sisakosokra, láthatóvá válik, hogy maroknyi forrásból cikkek százai terjednek a szervezetről, amelyekben mindig ugyanaz a néhány, szakértőként feltüntetett ember szólal meg.

A Graphika nevű elemző cég pedig a Fehér Sisakosok mögött álló Syria Campaign szervezet megbízásából készített kutatást, amelyben feltárták, hogy létezik egy 14 ezer Twitter-felhasználóból álló hálózat, amely rendkívül hasonló minták alapján beszél az önkéntes mentőkről. Ezek között számos Kreml-párti troll található, akik közül többeket kizártak a közösségi oldalról az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás vizsgálata során.

Kate Starbird, a University of Washington kutatója arra jutott, hogy a Sputnik és az RT mellett a 21st Century Wire uralta a Fehér Sisakosokkal kapcsolatos diskurzust a Twitteren. A cikk idézi David Patrikarakost, a „Háború 140 karakterben: hogyan formálja át a közösségi média a konfliktusokat a 21. században?” című könyv szerzőjét, aki azt mondta: míg az orosz propaganda régen a Szovjetuniót igyekezett mintatársadalomként beállítani, most arról szól, hogy annyiféle narratívával szövik át az ügyeket, hogy az emberek nem tudják felismerni az igazságot.

PR

A Guardian cikke nem tér ki rá, de a Fehér Sisakosok tevékenységét más irányból is éri bírálat. Max Blumenthal például a videofelvételek félremagyarázásánál és az al-Kaidával való összemosásnál komolyabb kritikát fogalmazott meg a szervezettel szemben, amikor arról írt tavaly, hogy a Fehér Sisakosok mögött komoly PR-tevékenység áll, amellyel a nyugati országok szíriai beavatkozását igyekeznek megtámogatni.

Szerinte a szervezet nem mondható pártatlannak, ezt egyebek mellett abban látja igazolva, hogy 23 millió dollár támogatást kaptak az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) átmeneti kezdeményezéseket támogató hivatalától, abból a keretből, amelyből a szíriai békés demokratikus átmenet érdekében végzett tevékenységeket támogatják. Emellett hivatkozott arra is, hogy a Fehér Sisakosok azért kampányoltak, hogy hozzanak létre repüléstilalmi övezetet Szíria felett, ennek pedig Blumenthal szerint elkerülhetetlen következménye lenne az Aszad-rezsim bukása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik