Nagyvilág
ORANIENBURG - DECEMBER 15:  Roma, (also known as Gypsy) survivors of the Holocaust enter the former concentration camp at Sachsenhausen on December 15, 2006 in Oranienburg, Germany. Approximately a dozen survivors, along with representatives of the Central Council of Sinti and Roma in Germany, commemorated the 64th anniversary of the "Auschwitz Decree" of December 14, 1943, in which Heinrich Himmler ordered the deportation of Germany's remaining Roma to Auschwitz. An estimated 500,000 Roma died at the hands of the Nazis during World War II.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Meghalt Auschwitz legbátrabb szökevénye

24.hu
24.hu

2017. 12. 15. 21:17

Kazimierz Piechowski a táborvezető kocsijával szökött ki, ellopva egy adag náci egyenruhát. Aztán a kommunisták bebörtönözték.
Korábban a témában:

Elhunyt 98 éves korában pénteken Gdanskban Kazimierz Piechowski, aki társaival együtt vakmerő módon a táborparancsnok kocsijával szökött meg az auschwitzi haláltáborból 1942-ben – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján.

Piechowskit 1940-ben deportálták a koncentrációs táborba a lengyel politikai foglyok első csoportjával. A férfi három társával együtt szökött meg Auschwitzból 1942. június 20-án. A szökevények között volt Stanislaw Jaster, aki magával vitte az ugyancsak a táborban raboskodó Witold Pilecki által készített jelentést, ami először számolt be a haláltábor működéséről.

Pilecki volt az egyetlen ismert fogoly, aki önként vállalta az auschwitzi rabságot, hogy ott felderítést végezzen és konspirációs szervezetet létesítsen. A dokumentum eljutott Londonba, a szövetséges erőkhöz.

A foglyok feltörtek egy katonai raktárt, ahonnan sikerült náci katonai egyenruhát és fegyvereket lopniuk, és a meneküléshez ellopták a táborparancsnok, Rudolf Höss Steyr 220-as nyitott gépkocsiját.

Volt egy olyan legenda, hogy miután kiszabadultunk, levelezőlapot küldtünk Hössnek, és megköszöntük, hogy kölcsönadta a kocsit. De ez nem igaz, nem így történt. Semmi ilyesmit nem csináltunk

– mesélte öt éve Piechowski. Ő kiszabadulása után csatlakozott az ellenálláshoz. A háború után azonban számos más társával együtt, akik a lengyel ellenállás tagjaiként Londonban éltek, megint börtönbe került. A kommunista rezsim tízévi börtönbüntetésre ítélte, amiből hét évet kellett letöltenie. A táborból való látványos szökésről a BBC forgatott dokumentumfilmet, amiben Piechowski is szerepelt.

A nácik a háború alatt a Lengyelország déli részén található auschwitzi haláltáborban több mint 1,1 millió embert, köztük mintegy egymillió európai zsidót gyilkoltak meg 1940 és 1945 között.

(MTI; Kiemelt kép: Sean Gallup/Getty Images)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.