Nagyvilág

Valaki megtaníthatná veszíteni Trumpot

Ahogy szerdán megírtuk, a demokrata Doug Jones nyerte az alabamai előrehozott szenátusi választást. Jones azzal a Roy Moore-ral szemben győzedelmeskedett, akit Donald Trump hivatalosan is támogatott.

Nem jött be a „sorosozás” a mély Délen
Minimálisra csökkent Donald Trump szenátusi többsége.

Az amerikai elnök ráadásul úgy biztosította támogatásáról Moore-t, hogy a republikánus politikust több nő is azzal vádolta, hogy tinédzserkorában szexuálisan zaklatta.

A demokrata szenátor győzelme azért is hatalmas jelentőségű, mert

  • 25 éve nem nyert demokrata politikus Alabamában, illetve
  • ezáltal tovább csökkent a republikánusok szenátusi főlénye, hiszen az arány így már csak 51-49 a javukra.

Az amerikai elnök pedig Moore veresége után természetesen Twitteren osztotta meg érzéseit ország-világgal, az első bejegyzésével azonban mindenkit meglepett.

Az amerikai elnök mind a 45 millió követője ekkor azt hihette, hogy valaki kivette a telefont Trump kezéből, vagy az elnök végre jó útra tért, hiszen a bejegyzésben gratulált a győztes Doug Jones-nak, elismerve, hogy a győzelem mégis csak győzelem.

Néhány órával később azonban minden visszatért az eredeti kerékvágásba, ugyanis az elnök mondanivalója ekkor már nem arról szólt, hogy kifejezze gratulációját a demokra jelölt számára. Trump közölte:

ha a választás bizonyított bármit, akkor csak azt, hogy nagyszerű republikánus jelölteket kell állítanunk, hogy a kicsiny fölényünket növeljük a képviselőházban és a szenátusban egyaránt.

Ismerjük az amerikai elnököt annyira, hogy már-már mindenki várta, mikor mondja ki végre, hogy miért nem lehet őt hibáztatni a történtekért. Szerencsére néhány órával később ez is megtörtént, amikor Trump közölte, hogy ő igazából a másik republikánus jelöltet támogatta, és ő megmondta, hogy Moore nem nyerhet.

Igazam volt

– tette hozzá.

Ehhez csak két dolgot érdemes hozzátenni:

Az alábbi néhány másodperc egy december 8-án készült videóból származik, azaz Trump négy nappal a választás előtt is csak azt ismételgette, hogy mindenki Roy Moore-ra szavazzon.

Másrészt kedves dolog most azzal előhozakodni, hogy ő eredetileg Luther Strange-t támogatta a republikánus előválasztáson, arról azonban már nem ejt szót, hogy egyébként Strange veresége után minden olyan bejegyzését kitörölte, amiben az alulmaradt republikánus politikust támogatta.

Legalább tíz bejegyzés tűnt el az elnök Twitteréről, az egyikben például azt írta: Strange „soha nem fog benneteket cserben hagyni”. Majd a politikus veresége után már Moore-t méltatta, mondván, ő fog segíteni abban, hogy „naggyá tegyék” Amerikát.

Nyert, nyer, nyerni fog

A Washingon Post szerdán arról számolt be Trump leszögezte, hogy a novemberi elnökválasztás során is

ő nyert Alabamában, és ha kellene, újra ő nyerne.

Tanácsadóinak pedig kijelentette, hogy nem akarja, hogy az alabamai eredmények az ő megítélésére is hatással legyenek.

Az elnök azóta sem beszélt arról, hogy esetleg hiba volt részéről egy kamaszlányok zaklatásával vádolt politikust támogatni, sőt, már volt tanácsadóját, Steve Bannont hibáztatta, mert elmondása szerint ő sürgette, hogy fejezze ki támogatását Moore felé.

Az ABC News beszámolója szerint pedig az egész Fehér Ház bűnbakokat keres, az elnök csapatának tagjai szintén Bannont hibáztatják, azonban köztük felmerült Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjének neve is, mert vannak, akik szerint ő számolta el magát a választáson.

Az elnök szűkebb környezete ezen kívül arról számolt be, hogy Trump jelenleg csalódott és dűhös, ami az eredmény tekintetében mondjuk ki, nem túl meglepő.

Kiemelt kép: Europress / AFP PHOTO / Saul Loeb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik