Nagyvilág
BIRMINGHAM, AL - DECEMBER 12:  Democratic U.S. Senator elect Doug Jones (L) and wife Louise Jones (R) greet supporters during his election night gathering the Sheraton Hotel on December 12, 2017 in Birmingham, Alabama.  Doug Jones defeated his republican challenger Roy Moore to claim Alabama's U.S. Senate seat that was vacated by attorney general Jeff Sessions. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Nem jött be a „sorosozás” a mély Délen

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2017. 12. 13. 14:56

Olyan államban, Alabamában győzött magyar idő szerint szerda hajnalban egy demokrata jelölt a szenátorválasztáson, amelyet egy éve Donald Trump még 28 százalékos többséggel nyert republikánus elnökjelöltként. A szenátusban így 51:49 arányúra csökkenhet a republikánusok többsége – egyelőre azonban ezt még nem lehet biztosra venni, mivel nem kizárt, hogy újraszámolják a szavazatokat Alabamában.

Alabama a Deep South, azaz a „mély Dél” egyik olyan állama, ahol az elmúlt évtizedekben elképzelhetetlen lett volna, hogy demokrata jelölt nyerjen. Ráadásul tette ezt „pro choice”-programmal, azaz megengedő álláspontot képviselt az abortuszkérdésben.

Huszonöt éve nem választottak demokrata szenátort itt – ennek részben az a magyarázata, hogy most 30 százalékos volt az afrikai-amerikai szavazók aránya az összes szavazó között, ami jelentős növekedés az előző választásokhoz képest, ráadásul az afrikai-amerikaiak 96 százaléka a demokrata jelöltre voksolt.

A republikánus Trump tavaly, az év végén még 62:34 arányban verte a demokrata Hillary Clintont Alabamában az elnökválasztáson. Most a republikánus jelölt, Roy Moore 48,4, a demokrata Doug Jones viszont 49,9 százalékot kapott.

MONTGOMERY, AL - DECEMBER 12:  Republican Senatorial candidate Roy Moore waits to be introduced to speak about the race against his Democratic opponent Doug Jones is too close and there will be a recount during his election night party in the RSA Activity Center on December 12, 2017 in Montgomery, Alabama. The candidates are running in a special election to replace Attorney General Jeff Sessions in the U.S. Senate.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Roy Moore
Fotó: Getty Images/Joe Raedle

Trump gratulált a nyertesnek, a vesztes, Moore azonban nem ismerte el vereségét. Szerinte túl kicsi ahhoz a különbség, hogy eldöntöttnek legyen tekinthető a szavazás: „még nincs vége” – mondta a riportereknek. Éppen ezért felmerült a szavazatok újraszámlálásának lehetősége is.

Jones tehát feltehetően nyerni tudott a keresztény fehérek által dominált szövetségi államban egy olyan republikánus jelölt ellen, akit Steve Bannon – a republikánus pártelit ellen fellépő befolyásos médiaszakértő és pártaktivista, Trump tavalyi győzelmének egyik motorja – és végül némi hezitálás után maga Donald Trump is támogatott. (Állítólag ezt Bannon tanácsára tette, legalábbis a CNN így értesült, miközben Ivanka Trump, az elnök lánya Moore ellen volt eredetileg.)

A vesztes republikánus jelölt, Roy Moore hetek óta súlyos támadások középpontjában volt. Szexuális zaklatással vádolták meg, amit ő maga tagadott, ugyanakkor nem tagadta meg korábbi önmagát, kijelentéseit a melegekről, a rabszolgaságról, amelyek sértőek voltak fontos választói csoportok számára.

A Moore-kampányban még „sorosozás” is előfordult: a republikánus jelölt sajtószóvivője a CNN-nek, pontosabban Anderson Cooper műsorvezetőnek pár nappal ezelőtt emlegette a magyar származású milliárdost, „természetesen” negatív szövegkörnyezetben.

Alabamában a mostani adatok szerint a nagyobb városok és az afrikai-amerikaiak szavaztak a demokrata jelöltre, de Doug Jones most nemcsak az államon belül hagyományosan demokrata szavazóbázisnak számító Black Belt-ben, azaz a feketeföldes övezetben győzött. (A Black Belt elnevezés a talaj jó termőképességére utal, de itt él sok igen szegény afrikai-amerikai is.) Jones ezúttal számos olyan körzetben is nyerni tudott vagy megszorította republikánus ellenfelét, ahol tradicionálisan republikánus választók élnek, vagy amelyek ingadozónak számítottak a két tábor között – például Mobile városában.

A mostani választásnak nagyon komoly volt a tétje, hiszen az amerikai szenátusban így minimálisra csökkenhet a republikánusok többsége (51:49). Ez a többség már eddig is törékeny volt, hiszen Trump elnök javaslatai közül több is elbukott a törvényhozás felsőházában, illetve szavazásra sem bocsátották előzetes támogatás híján. Több szenátor nem támogatta például a betegbiztosítás („Obamacare”) átalakítását, illetve Trump hiába tette programpontjává ennek a rendszernek az eltörlését.

GALLANT, AL - DECEMBER 12:  Voters exit after casting their ballots at a polling station setup in the Fire Department on December 12, 2017 in Gallant, Alabama. Alabama voters are casting their ballot for either Republican Roy Moore or his Democratic challenger Doug Jones in a special election to decide who will replace Attorney General Jeff Sessions in the U.S. Senate.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Fotó: Getty Images/Joe Raedle

A Barack Obama által is támogatott Jones győzelmi beszédében elmondta, hogy egész életében erre a pillanatra várt. Szerinte ez egy történelmi nap, de már eddig is az volt számára december 12., mert ez a házassági évfordulójuk a feleségével. Azt is hangsúlyozta, hogy az alabamaiakban több a közös, mint ami elválasztja őket egymástól. (Ezzel nyilvánvalóan szembement a Trump-éra republikánus politizálásával.)

Külön megköszönte Doug Jones az afrikai-amerikai közösségnek és a spanyolajkúaknak is a támogatást. „Ez a kampány a közös alapok megtalálásáról szólt” – ezt az egész világnak és Washingtonnak is üzente a győztes, akit „USA, USA”-kiáltással ünnepeltek hívei.

Kiemelt kép: Getty Images/Justin Sullivan

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.