Nagyvilág

Nem jött be a „sorosozás” a mély Délen

Olyan államban, Alabamában győzött magyar idő szerint szerda hajnalban egy demokrata jelölt a szenátorválasztáson, amelyet egy éve Donald Trump még 28 százalékos többséggel nyert republikánus elnökjelöltként. A szenátusban így 51:49 arányúra csökkenhet a republikánusok többsége – egyelőre azonban ezt még nem lehet biztosra venni, mivel nem kizárt, hogy újraszámolják a szavazatokat Alabamában.

Alabama a Deep South, azaz a „mély Dél” egyik olyan állama, ahol az elmúlt évtizedekben elképzelhetetlen lett volna, hogy demokrata jelölt nyerjen. Ráadásul tette ezt „pro choice”-programmal, azaz megengedő álláspontot képviselt az abortuszkérdésben.

Huszonöt éve nem választottak demokrata szenátort itt – ennek részben az a magyarázata, hogy most 30 százalékos volt az afrikai-amerikai szavazók aránya az összes szavazó között, ami jelentős növekedés az előző választásokhoz képest, ráadásul az afrikai-amerikaiak 96 százaléka a demokrata jelöltre voksolt.

A republikánus Trump tavaly, az év végén még 62:34 arányban verte a demokrata Hillary Clintont Alabamában az elnökválasztáson. Most a republikánus jelölt, Roy Moore 48,4, a demokrata Doug Jones viszont 49,9 százalékot kapott.

Roy Moore
Fotó: Getty Images/Joe Raedle

Trump gratulált a nyertesnek, a vesztes, Moore azonban nem ismerte el vereségét. Szerinte túl kicsi ahhoz a különbség, hogy eldöntöttnek legyen tekinthető a szavazás: „még nincs vége” – mondta a riportereknek. Éppen ezért felmerült a szavazatok újraszámlálásának lehetősége is.

Jones tehát feltehetően nyerni tudott a keresztény fehérek által dominált szövetségi államban egy olyan republikánus jelölt ellen, akit Steve Bannon – a republikánus pártelit ellen fellépő befolyásos médiaszakértő és pártaktivista, Trump tavalyi győzelmének egyik motorja – és végül némi hezitálás után maga Donald Trump is támogatott. (Állítólag ezt Bannon tanácsára tette, legalábbis a CNN így értesült, miközben Ivanka Trump, az elnök lánya Moore ellen volt eredetileg.)

A vesztes republikánus jelölt, Roy Moore hetek óta súlyos támadások középpontjában volt. Szexuális zaklatással vádolták meg, amit ő maga tagadott, ugyanakkor nem tagadta meg korábbi önmagát, kijelentéseit a melegekről, a rabszolgaságról, amelyek sértőek voltak fontos választói csoportok számára.

A Moore-kampányban még „sorosozás” is előfordult: a republikánus jelölt sajtószóvivője a CNN-nek, pontosabban Anderson Cooper műsorvezetőnek pár nappal ezelőtt emlegette a magyar származású milliárdost, „természetesen” negatív szövegkörnyezetben.

Alabamában a mostani adatok szerint a nagyobb városok és az afrikai-amerikaiak szavaztak a demokrata jelöltre, de Doug Jones most nemcsak az államon belül hagyományosan demokrata szavazóbázisnak számító Black Belt-ben, azaz a feketeföldes övezetben győzött. (A Black Belt elnevezés a talaj jó termőképességére utal, de itt él sok igen szegény afrikai-amerikai is.) Jones ezúttal számos olyan körzetben is nyerni tudott vagy megszorította republikánus ellenfelét, ahol tradicionálisan republikánus választók élnek, vagy amelyek ingadozónak számítottak a két tábor között – például Mobile városában.

A mostani választásnak nagyon komoly volt a tétje, hiszen az amerikai szenátusban így minimálisra csökkenhet a republikánusok többsége (51:49). Ez a többség már eddig is törékeny volt, hiszen Trump elnök javaslatai közül több is elbukott a törvényhozás felsőházában, illetve szavazásra sem bocsátották előzetes támogatás híján. Több szenátor nem támogatta például a betegbiztosítás („Obamacare”) átalakítását, illetve Trump hiába tette programpontjává ennek a rendszernek az eltörlését.

Fotó: Getty Images/Joe Raedle

A Barack Obama által is támogatott Jones győzelmi beszédében elmondta, hogy egész életében erre a pillanatra várt. Szerinte ez egy történelmi nap, de már eddig is az volt számára december 12., mert ez a házassági évfordulójuk a feleségével. Azt is hangsúlyozta, hogy az alabamaiakban több a közös, mint ami elválasztja őket egymástól. (Ezzel nyilvánvalóan szembement a Trump-éra republikánus politizálásával.)

Külön megköszönte Doug Jones az afrikai-amerikai közösségnek és a spanyolajkúaknak is a támogatást. „Ez a kampány a közös alapok megtalálásáról szólt” – ezt az egész világnak és Washingtonnak is üzente a győztes, akit „USA, USA”-kiáltással ünnepeltek hívei.

Kiemelt kép: Getty Images/Justin Sullivan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik