Nagyvilág

Nagyot nyerhetnek ma Trump ellen a demokraták

És még a vereségből is ők kerülhetnek ki győztesen.

Normál esetben idehaza akár érdektelen is lehetne egy alabamai időközi szenátorválasztás. Normál esetben a republikánus jelöltnek még csak kampányolnia sem kellene a még a konzervatív déli államok között is ultrakonzervatívnak számító Alabamában, hogy megverje demokrata ellenfelét. A mai választást azonban óriási érdeklődés mellett tartják meg. Annyira, hogy még a világsajtóban is címoldalakra került.

Nem véletlenül. A Republikánus Pártnak ugyanis sikerült egy olyan jelöltet indítania a kulcsfontosságú szenátori helyért, akire sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy egy szokásos republikánus lenne.

A 70 éves, fundamentalista keresztény Roy Moore szélsőséges nézeteit ugyanis még a konzervatív szavazók egy része is ijesztőnek tartja.  Ehhez jöttek még a vádak, hogy harmincévesen középiskolás lányokat hajkurászott, és szexuálisan molesztált, ami már elég volt ahhoz, hogy megtörténhessen az, amiben egy éve még álmukban sem reménykedhettek a demokraták. Hogy nyerhetnek Alabamában.

A demokraták csak nyerhetnek

Hogy mi lesz a mai választás eredménye, senki sem tudja. A különböző közvélemény-kutatások eredményei legfeljebb arra voltak jók, hogy növeljék a zavart. Van, amelyik szerint fej-fej mellett áll Moore, és demokrata ellenfele, Doug Jones, egy másik felmérés szerint Moore 9 ponttal vezet, egy harmadik szerint viszont Jones áll az élen, tíz pontos előnnyel.

Doug Jones
Fotó: Getty Images/Drew Angerer

Politikai elemzők szerint azonban a demokraták az eredménytől függetlenül jól jöhetnek ki a választásból. Természetesen a legnagyobb győzelem az lenne számukra, ha Jones nyerne, hiszen azzal mindössze egy főre csökkenne a republikánus többség a százfős washingtoni szenátusban.

Tinilányokat zaklatott, mégis választást nyerhet a mélykeresztény politikus
Harminc évesen középiskolás lányokat hajkurászott, és molesztálta őket, de a botrány után még erősebb lett támogatottsága.

Jelenleg 52 republikánus politikus ül a kongresszus felső házában, és már ezzel a vékony többséggel sem sikerült megvalósítaniuk Donald Trump amerikai elnök választási ígéreteit.  A jövőre esedékes kongresszusi választások alatt pedig nagy esély lenne arra, hogy demokrata többség alakuljon ki a szenátusban, és azzal gyakorlatilag lehetetlenné válna Trump számára, hogy teljesítse terveit, mint például a mexikói határra tervezett fal felépítését.

De Moore győzelme is „ajándék lenne” a demokratáknak – ahogy azt Lindsey Graham, Dél-Karolina republikánus szenátora mondta a CNN-nek. A körülötte kialakult botrány nem tűnne el, és a demokraták mindent megtennének majd, hogy a Moore-t hozzákössék a jövőre választás elé néző republikánus politikusokhoz. Akiknek lehetetlennek tűnő dilemmával kellene szembenézniük. Vagy elítélik Moore-t és nézeteit, megkockáztatva a republikánus bázis haragját, vagy kiállnak mellette, de azzal a mérsékelt szavazók voksait veszíthetik el.

Nem véletlen, hogy a Republikánus Párt vezetése, és több vezető politikusok is kikelt Moore ellen. Alabama másik republikánus szenátora, Richard Shelby például vasárnap kijelentette, hogy „képtelen voltam Roy Moore-ra szavazni”, és inkább beírta egy „kiváló republikánus nevét”.  A republikánus szenátorok közel fele már egy hónapja, a szexuális zaklatásokról szóló hírek után visszalépésre szólította fel, egy republikánus szenátor, az arizonai Jeff Flake pedig odáig ment, hogy demokrata ellenfelének adott kampánytámogatást.

Jeff Flake
Fotó: Getty Images/Chip Somodevilla

Ráadásul Moore arra készülhet, hogy megválasztása esetén egy ellene indított etikai vizsgálattal kezdi szenátusi pályafutását, ami elég hamar akár dicstelen véget is érhet. Felvetődött ugyanis annak a lehetősége is, hogy a szenátus kizárja a tagjai közül az alabamai politikust. Ilyen mindössze 15 alkalommal történt az Egyesült Államok történelmében. Legutóbb az amerikai polgárháború idején, amikor 14 szenátort zártak ki a konföderáció támogatása miatt.

Saját pártja is szégyelli, de támogatja

Moore jelöltségét az ellene felhozott zaklatási vádak miatt eleinte még a Republikánus Párt országos vezető testületének számító Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) sem támogatta. Sem pénzzel, sem szavakkal. És még Donald Trump sem állt ki mellette.

Hiszen mégiscsak egy olyan emberről van szó, aki nem hisz az evolúcióban, aki szerint a homoszexualitás „förtelmes bűn” és tiltani kéne, aki úgy hiszi, minden baj okozója, hogy az Egyesült Államok eltávolodott istentől, és a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadást isten büntetésének tartja. És aki szerint utoljára a rabszolgaság idején volt igazán nagyszerű az Egyesült Államok.

A pártvezetés távolságtartása azonban a hajrába érve megváltozott. Az RNC egy héttel a választás napja előtt közölte, mégis támogatják Moore-t, miután Trump kiállt mellette. Az elnök gyakorlatilag egy okot tudott mondani, hogy miért kell győznie: kell a szavazata. Olyan, konzervatívoknak kedves ügyekben, mint az illegális bevándorlás megállítása, a mexikói határra tervezett határfal megépítése, a fegyvertartáshoz fűződő jog fenntartása vagy konzervatív bírák kinevezése.

Közben Moore igyekezett minél kevesebbet szerepelni. Annyira, hogy a hétvégét még csak nem is töltötte Alabamában, és a kampány hajrájában inkább a fiát látogatta meg a West Point katonai akadémián, és egy amerikaifoci mérkőzést nézett meg. Sőt, a mélykeresztény politikus még a szokásos vasárnapi istentiszteletet is kihagyta.

Demokrata ellenfele ezzel szemben telje gőzzel kampányolt a választást megelőző napokban, igyekezve minél több embert rávenni arra, hogy menjenek el szavazni. A választás fontosságát jelzi, hogy még Barack Obama egykori elnök is készített egy Jones-t támogató hangfelvételt, hogy telefonhívásokkal buzdítsa szavazásra a választókat. Különösen a feketéket, akik szavazataira nagy szüksége van a demokrata jelöltnek, ha győzni akar.

Egy hétfő esti kampányrendezvényén Jones mellett megjelent Charles Barkley sztárkosárlabdázó, aki arra kérlelte az alabamai embereket, hogy ne legyenek olyan hülyék, hogy Moore-t juttatják a szenátusba. „Egyszer el kell érnünk, hogy ne tűnjünk idiótának az ország szemében” – jelentette ki Barkley. Majd hozzátette: „Imádom Alabamát, de valamikor kell húznunk egy határt, és meg kell mutatnunk, hogy nem istenverte idióták gyülekezete vagyunk.”

Hogy Alabama képes lesz-e teljesíteni ezt a feladatot, azt magyar idő szerint holnap hajnalban tudhatjuk meg.

Kiemelt kép: Getty Images/Joe Raedle

Ajánlott videó

Olvasói sztorik