Nagyvilág
A Dinka girl stands at a cattle camp in Toch, Warrap state in South Sudan on April 24, 2016.
The camp houses over 10,000 Ankoli longhorn cattle and is supported by Veterinaires Sans Frontieres - Germany who helps the farmers with medicine and vaccines. Food security for livestock and agriculture is at a serious level in South Sudan because of last year's low rains. / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

Harc a szarvasmarhákért: 170 halott

24.hu
24.hu

2017. 12. 12. 14:43

Már több mint 170 ember meghalt Dél-Szudánban ellenséges törzsek harcaiban, melyeket szarvasmarhák birtoklásáért vívnak gépfegyverekkel és gránátvetőkkel - közölték kedden helyi tisztségviselők.
Korábban a témában:

Dharuai Mabor Teny, a dél-szudáni fővárostól, Jubától mintegy 250 kilométerre lévő Western Lakes térség parlamenti képviselője tudatta azt is, hogy a sebesültek száma már meghaladta a 200-at.

Pénteki jelentések még 60 halálos áldozatról számoltak be.

A dél-szudáni hatóságok közlése szerint a közép-afrikai ország középső részén december 6-án robbantak ki harcok a dinka, rup és pakam nemzetiségek között.

A jubai kormány szükségállapotot hirdetett a térségben, és katonákat vezényeltek azokra a területekre, ahol a helyi hatóságok már nem bírtak az egyre eldurvuló ellenségeskedéssel.

Bol Machok, a térség információs minisztere szerint a konfliktusban érintett területeken falvakat égettek fel, sokakat menekülésre késztetve.

A dél-szudáni állattartó közösségeknél gyakori a szarvasmarhákért és más zsákmányért indított támadások rivális törzsek ellen. Az ilyen rablókörutak alkalmával sokszor nőket erőszakolnak meg és gyerekeket rabolnak el, ami táplálja a bosszúvágyat és megtorló támadásokra készteti az ellenséges törzseket. 

Az AFP francia hírügynökség meglátása szerint a törzsi harcok jól szemléltetik a Dél-Szudánban uralkodó biztonsági körülményeket. A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki.

Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel tavaly júliusban létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában harcok törtek ki, melyek elől Machar és számos követője menekült az ugyancsak veszélyességéről ismert szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A dél-szudáni konfliktus következtében kialakult menekültválság a legnagyobb, amellyel Afrika kénytelen szembesülni az 1994-ben elkövetett ruandai népirtást követő időszak óta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága augusztus közepi jelentése szerint már az egymilliót is meghaladta a dél-szudáni menekültek száma a szomszédos Ugandában. A dél-szudáni polgárháború és annak következményeként szórványosan előforduló összecsapások már több tízezer életet követeltek.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Carl de Souza

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.