Nagyvilág
A Dinka girl stands at a cattle camp in Toch, Warrap state in South Sudan on April 24, 2016.
The camp houses over 10,000 Ankoli longhorn cattle and is supported by Veterinaires Sans Frontieres - Germany who helps the farmers with medicine and vaccines. Food security for livestock and agriculture is at a serious level in South Sudan because of last year's low rains. / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

Harc a szarvasmarhákért: 170 halott

24.hu
24.hu

2017. 12. 12. 14:43

Már több mint 170 ember meghalt Dél-Szudánban ellenséges törzsek harcaiban, melyeket szarvasmarhák birtoklásáért vívnak gépfegyverekkel és gránátvetőkkel - közölték kedden helyi tisztségviselők.
Korábban a témában:

Dharuai Mabor Teny, a dél-szudáni fővárostól, Jubától mintegy 250 kilométerre lévő Western Lakes térség parlamenti képviselője tudatta azt is, hogy a sebesültek száma már meghaladta a 200-at.

Pénteki jelentések még 60 halálos áldozatról számoltak be.

A dél-szudáni hatóságok közlése szerint a közép-afrikai ország középső részén december 6-án robbantak ki harcok a dinka, rup és pakam nemzetiségek között.

A jubai kormány szükségállapotot hirdetett a térségben, és katonákat vezényeltek azokra a területekre, ahol a helyi hatóságok már nem bírtak az egyre eldurvuló ellenségeskedéssel.

Bol Machok, a térség információs minisztere szerint a konfliktusban érintett területeken falvakat égettek fel, sokakat menekülésre késztetve.

A dél-szudáni állattartó közösségeknél gyakori a szarvasmarhákért és más zsákmányért indított támadások rivális törzsek ellen. Az ilyen rablókörutak alkalmával sokszor nőket erőszakolnak meg és gyerekeket rabolnak el, ami táplálja a bosszúvágyat és megtorló támadásokra készteti az ellenséges törzseket. 

Az AFP francia hírügynökség meglátása szerint a törzsi harcok jól szemléltetik a Dél-Szudánban uralkodó biztonsági körülményeket. A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki.

Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel tavaly júliusban létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában harcok törtek ki, melyek elől Machar és számos követője menekült az ugyancsak veszélyességéről ismert szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A dél-szudáni konfliktus következtében kialakult menekültválság a legnagyobb, amellyel Afrika kénytelen szembesülni az 1994-ben elkövetett ruandai népirtást követő időszak óta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága augusztus közepi jelentése szerint már az egymilliót is meghaladta a dél-szudáni menekültek száma a szomszédos Ugandában. A dél-szudáni polgárháború és annak következményeként szórványosan előforduló összecsapások már több tízezer életet követeltek.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Carl de Souza

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.