Nagyvilág

A #metoo lett az év embere

A #metoo mozgalmat választotta az amerikai Time magazin az év emberének. A mozgalom azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik a szexuális zaklatásukról és támadásukról világméretű vitát indítottak. A hashtag a múlt hónapban kezdett el pörögni, miután több közismert férfit is szexuális visszaéléssel vádoltak kollégáik.

2017. október elején írta meg a New York Times, hogy Harvey Weinstein amerikai producer női alkalmazottakat és színésznőket zaklathatott szexuálisan. A riportban többen, köztük Ashley Judd színésznő idézte fel, mi történt. Judd elbeszélése szerint két évtizeddel ezelőtt a producer hotelszobájában adott neki találkozót, ahol fürdőköpenyben fogadta, és arra kérte, hogy masszírozza meg vagy nézze, amíg zuhanyozik – idézte a lap a színésznőt.

A Weinstein cég két meg nem nevezett alkalmazottja arról is beszámolt az újságnak, hogy az idők során legalább nyolc nővel kellett megállapodnia a filmmogulnak, köztük Rose McGowan-nel, akivel Weinsteinnek állítólag 1997-ben volt egy afférja, amikor a színésznő 23 éves volt.

A lap által idézett többi esetben is hasonló történetek szerepeltek: Weinstein arra kényszerítette a fiatal nőket, hogy masszírozzák meg vagy nézzék, ahogy zuhanyozik, cserében pedig azt ígérte, hogy segít neki előrejutni a pályájukon. Az esetek a filmmogul hotelszobáiban történtek.

A botrányt követően egyre többen álltak elő a saját zaklatásos sztorijaikkal, ráadásul nem csak nők, hanem férfiak is, mint Terry Crews. A botrányba végül belebukott Weinstein, és belebukott Kevin Spacey színész is, akit egy Anthony Rapp színész vádolt meg azzal, hogy Spacey szexuálisan zaklatta őt, amikor Rapp még csak 14 éves volt. De nem csak ő volt az egyetlen áldozat: később még húszan vallottak Spacey ellen, akit a botrány miatt kirúgtak a Kártyavár című sorozatból.

Magyar vonatkozása is volt a #metoo kampánynak: Sárosdi Lilla színésznő október közepén egy Facebook-posztban írt arról, hogy őt egy színházigazgató és rendező zaklatta. Később kiderült, hogy a Vígszínház főrendezőjéről, Marton Lászlóról van szó.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik