Nagyvilág

EP-képviselők másait akasztották fel, elítélte az EP a galádságot

24.hu
24.hu

2017. 11. 29. 19:09

A fő ellenzéki párt EP-képviselőinek bábuit akasztották fel szimbolikusan egy tüntetésen. Ez nem tetszett az Európai Parlament vezetésének.
Korábban a témában:

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének kezdetén, szerdán Mairead McGuinness alelnök bejelentette, hogy Antonio Tajani, az uniós parlament elnöke elküldte Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek levelét, amiben elítélte a lengyel EP-képviselők színlelt felakasztását. Tajani levelében arra kérte a lengyel kormányfőt, hogy szavatolja az EP-képviselők biztonságát és szólásszabadsághoz fűződő jogát Lengyelországban.

Mint elmondták, az ülés kezdetén az EP-képviselők pártállástól függetlenül elítélték, hogy a múlt hét végén Katowicében hat lengyel EP-képviselő akasztását játszották el egy tüntetésen. A tüntetés egyes résztvevői olyan akasztófa-utánzatokat vittek, amiken hat lengyel európai parlamenti képviselő arcképe függött. Az ellenzéki Polgári Platformnak (PO) azok a politikusai kerültek akasztófára, akik az EP november közepén tartott ülésén a Lengyelországot elmarasztaló határozat mellett voksoltak, holott a PO EP-frakciója a szavazástól való tartózkodásra utasította tagjait.

A tüntetés után a lengyel kormányfő kijelentette, Lengyelországban minden európai parlamenti képviselő biztonságban van. Megjegyezte egyúttal: ő viszont azt kérné Tajanitól, hogy az EP-ben „biztosítsa a megfelelő politikai kultúrát”, és utasítsa rendre azokat a képviselőket, akik a viták során „sértik és rágalmazzák Lengyelországot, valamint akik hasonlóképpen viselkednek más tagállamok iránt is”. Szydlo szerint „az ilyen, az uniós képviselőházban alkalmazott retorika” is aggodalmat kelthet a lengyel képviselőkben.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.