Nagyvilág

EP-képviselők másait akasztották fel, elítélte az EP a galádságot

A fő ellenzéki párt EP-képviselőinek bábuit akasztották fel szimbolikusan egy tüntetésen. Ez nem tetszett az Európai Parlament vezetésének.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének kezdetén, szerdán Mairead McGuinness alelnök bejelentette, hogy Antonio Tajani, az uniós parlament elnöke elküldte Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek levelét, amiben elítélte a lengyel EP-képviselők színlelt felakasztását. Tajani levelében arra kérte a lengyel kormányfőt, hogy szavatolja az EP-képviselők biztonságát és szólásszabadsághoz fűződő jogát Lengyelországban.

Mint elmondták, az ülés kezdetén az EP-képviselők pártállástól függetlenül elítélték, hogy a múlt hét végén Katowicében hat lengyel EP-képviselő akasztását játszották el egy tüntetésen. A tüntetés egyes résztvevői olyan akasztófa-utánzatokat vittek, amiken hat lengyel európai parlamenti képviselő arcképe függött. Az ellenzéki Polgári Platformnak (PO) azok a politikusai kerültek akasztófára, akik az EP november közepén tartott ülésén a Lengyelországot elmarasztaló határozat mellett voksoltak, holott a PO EP-frakciója a szavazástól való tartózkodásra utasította tagjait.

A tüntetés után a lengyel kormányfő kijelentette, Lengyelországban minden európai parlamenti képviselő biztonságban van. Megjegyezte egyúttal: ő viszont azt kérné Tajanitól, hogy az EP-ben „biztosítsa a megfelelő politikai kultúrát”, és utasítsa rendre azokat a képviselőket, akik a viták során „sértik és rágalmazzák Lengyelországot, valamint akik hasonlóképpen viselkednek más tagállamok iránt is”. Szydlo szerint „az ilyen, az uniós képviselőházban alkalmazott retorika” is aggodalmat kelthet a lengyel képviselőkben.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik