Nagyvilág
People are seen in the center of Warsaw on November 11, 2017 ahead of the Independence Day march. An estimated 60 thousand people joined the traditional Independence Day march in the Polish capital on Saturday amidst fears the rally increasingly attracts fascists from foreign countries. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Ledózerolná a lengyel kormány Sztálin varsói ajándékát

24.hu
24.hu

2017. 11. 16. 21:38

A 237 méteres felhőkarcoló nagyon szúrja az ultrakonzervatív kormány szemét, de annyi minden van benne, hogy nehéz lesz lerombolni.
Korábban a témában:

A jobboldali lengyel kormány két befolyásos tagja is lerombolná a varsói kultúrpalotát, a lengyel főváros látképét uraló 237 méteres felhőkarcolót, ami 1955-re épült fel Joszif Sztálin szovjet diktátor “ajándékaként”.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter kijelentette szerdán, hogy a kommunista uralom maradványaként tekint a gigantikus épületkomplexumra, és azt szeretné, ha az eltűnne Varsó központjából. Piotr Glinski kulturális miniszter már előző nap úgy nyilatkozott, hogy pártolná a 42 emeletes felhőkarcoló eltüntetését.

A befolyásos kormánytagok véleménye egybevág a kormányzó Jog és Igazságosság párt törekvésével, hogy a kommunista rendszer minden maradványát felszámolja a közéletből.

A “szocreál” felhőkarcoló nagymértékben hasonlít a moszkvai Lomonoszov Egyetem épületére és a sztálini időszak több más, megalomániát tükröző szovjet középületére. Itt tartották a lengyel kommunista párt kongresszusait. Az épületet olyan kommunista vezetők is látogatták, mint Nyikita Hruscsov, Ho Si Minh és Kim Ir Szen. A kultúrpalota 3000 férőhelyes nagytermében koncerteket is tartottak, fellépett itt Marlene Dietrich, Charles Aznavour és a Rolling Stones is.

A multifunkcionális épületben jelenleg egyetemi tanszékek, színháztermek, mozik, éttermek, kiállítótermek működnek, van benne uszoda, és itt van számos intézmény székhelye.

A kultúrpalota a sztálini totalitarizmus szimbólumaként vegyes érzelmeket ébreszt a lengyelekben, akik közül némelyek már a rendszerváltás után szerették volna a lerombolását. Az eltávolítására vonatkozó követelések azonban idővel elcsendesedtek, a varsóiak megszokták az épületet, az a lengyel főváros puszta emblémájává vált, sőt 2007-ben védetté nyilvánították.

A miniszterelnök-helyettesek nem mondták, hogy konkrétan is kezdeményeznék “Sztálin ajándékának” eltüntetését, de örömüket fejezték ki, hogy téma lett a lerombolás lehetősége. Morawiecki azt mondta, hogy nem prioritás számára a lebontás, de “valami szebbet, valami fontosabbat” szeretne látni a helyén.

Szakértők figyelmeztettek, hogy a lebontatás hosszú, akadályokkal teli folyamat lenne. Technikailag is nagyon nehéz és ezért költséges is lenne a város központjába szervesen beágyazódó összetett komplexum eltávolítása.

(MTI; Kiemelt kép: Jaap Arriens/NurPhoto)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.