Nagyvilág

Argentin tengeralattjáró: új idővonalat közöltek

Az argentin hadsereg az eddigi legrészletesebb idővonalat közölte az ARA San Juan tengeralattjáró eltűnése előtti órákról. Ebből kiderül, hogy a hajó 10 órával az óceánban észlelt robbanásszerű hangot megelőzően jelzett rövidzárlatot az egyik akkumulátorban, írja a CNN.

November 15., 0 óra 30 perc: A tengeralattjáró kapitánya műholdas kapcsolatba lépett a szárazföldi irányítókkal, és közölte velük, hogy tengervíz került a hajó levegőztető rendszerébe. Elmondta továbbá, hogy a víz rövidzárlatot okozott a hajó orrában lévő akkumulátorokban, emiatt tűz vagy füst keletkezett. Tájékoztatott, hogy a tüzet eloltották, a rövidzárlatos rendszert pedig elszigetelték. Jelezte, hogy száraz akkumulátorokkal folytatják az útjukat.

6 óra: A kapitány leírta és elektronikus úton is megküldte a bázisnak a hibabejelentést a protokoll szerint.

7 óra 30 perc: A kapitány megint felhívta a szárazföldi irányítókat, ezúttal arról beszélt, hogy a tengeralattjáró víz alatt van és a tervek szerint halad előre bármilyen probléma nélkül.

10 óra 31 perc: Robbanásszerű hangot észleltek az Atlanti-óceánban a tengeralattjáró utolsó ismert tartózkodási helye környékén.

Az argentin haditengerészet tájékoztatása szerint a robbanásszerű hangról egészen múlt hétig nem tudtak, ugyanis csak ekkor tájékoztatta őket a jelenségről az Amerikai Egyesült Államok és egy nemzetközi szervezet.

A szóvivő szerint nincs rá bizonyíték, hogy támadás történt volna, ahogy arról sem, hogy egyáltalán mi okozhatta a zajt.

A hajó fedélzetén 44 fő tartózkodott, és gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy még életben vannak. Hogy miért, arról itt írtunk korábban:

Eltűnt argentin tengeralattjáró: élet-halál harc az idővel
Rutimunkára indult, hat napja nincs hír az ARA San Juan legénységéről. Pár napon belül elfogyhat az oxigén a fedélzeten és a hajótest sem bírja sokáig a mélytengeri nyomást. Az idő a mentőcsapatok ellen dolgozik.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Eitan Abramovics

Ajánlott videó

Olvasói sztorik