Nagyvilág

Argentin tengeralattjáró: víz szivárgott fedélzetre

Lassan két hete már, hogy nyomtalanul eltűnt az Atlanti-óceánon egy argentin tengeralattjáró. Az ARA San Juan legénysége utoljára november 15-én adott magáról életjelet, amikor a jármű meghibásodását jelezték. Azt parancsolták nekik, hogy forduljanak vissza a kiinduló bázisuk felé, de azóta sem érkeztek meg.

Az argentin haditengerészet szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy víz került a hajó eltűnése előtt a levegőszívó berendezésbe, ez okozott rövidzárlatot az akkumulátorában – írja a The Guardian.

Mint fogalmazott, a protokoll szerint a matrózoknak el kellett volna szigetelnie az akkumulátort, és elméletben egy másik használatával víz alatt hajózva visszatérhettek volna Mar del Plata állomásra.

Eltűnt argentin tengeralattjáró: élet-halál harc az idővel
Rutimunkára indult, hat napja nincs hír az ARA San Juan legénységéről. Pár napon belül elfogyhat az oxigén a fedélzeten és a hajótest sem bírja sokáig a mélytengeri nyomást. Az idő a mentőcsapatok ellen dolgozik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, robbanás zaját rögzítették arrafelé, ahol a tengeralattjáró eltűnhetett. Még azon a héten egy abnormális, egyedülálló, rövid, durva, nem nukleáris eseményt észleltek a déli Atlanti-óceánon.

Az ARA San Juan fedélzetén mindössze hét napra elegendő oxigéntartalék volt, ez tovább csökkenti a reményt, hogy a 44 fős legénység életben előkerül. Bár már 12 ország, köztük az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország is a legkorszerűbb technológiával keresi a monstrumot, egyelőre semmi eredménye.

A matrózok családtagjai gyakorlatilag már nem hisznek benne, hogy viszont látják szeretteiket.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Argentin haditengerészet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik