Nagyvilág

Hidrogén robbanhatott az eltűnt tengeralattjárón

Csaknem két hete tűnt el a San Juan, a kutatást az argentin hadiflotta folytatja.

Feltehetően a magas hidrogénkoncentráció okozta a november közepén eltűnt San Juan argentin tengeralattjárón bekövetkezett robbanást. Ezt Enrique Balbi, a haditengerészet szóvivője mondta Bahía Blanca városában tartott sajtóértekezletén, amit a helyi tévé közvetített.

Számításba véve, hogy egy robbanásról kaptunk hírt, és tudjuk hogy a hajó fedélzetén nem voltak torpedók (…), azt a következtetést lehet levonni, hogy a robbanást magas hidrogénkoncentráció váltotta ki.

Argentin tengeralattjáró: semmit sem lehet kizárni
Most már biztosra veszik, hogy robbanás történt abban a térségben, ahol eltűnt a hajó.

Az MTI szerint a szóvivő hangsúlyozta, az áramellátási gond, amiről a személyzet az utolsó kapcsolatfelvételkor beszámolt, azzal volt összefüggésben, hogy víz került az akkumulátorokra, azok azonban nem voltak hibásak. Enrique Balbi ezzel kisebbíteni igyekezett a La Nación című argentin napilap értesülését, amely szerint visszaélések voltak a 2008 és 2013 között átfogó felújításon átesett dízel-elektromos meghajtású tengeralattjáró akkumulátorainak beszerzésekor.

A La Nación egy 2015-16-os védelmi minisztériumi jelentést idézett, amely szerint a Németországban épített és 1985-ben szolgálatba lépett merülőhajó átfogó felújításakor nem tartották be az előírásokat és a megfelelő szabványokat, az akkumulátorok beszerzésekor pedig előnyt biztosítottak bizonyos cégeknek.

Oscar Aguad védelmi miniszter, aki szintén részt vett a Bahía Blanca-i sajtóértekezleten, arról beszélt, hogy a hatóságoknak nincs olyan információjuk, amely szerint a tengeralattjárót torpedótalálat érhette.

Ezt a feltételezést valójában ki kell zárnunk

– mondta. A miniszter és a szóvivő is hangsúlyozta, hogy

folytatják a 11 napja megkezdett kutatást a fedélzetén 44 tengerésszel eltűnt tengeralattjáró után.A TR-1700-osztályú San Juan november 13-án indult el az ország egyik legdélebbi pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé, fedélzetén 44 tengerésszel. Utoljára két nappal később a San Jorge-öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre, Buenos Airestől 1300 kilométeres távolságból jelentkezett be, onnantól kezdve azonban semmit nem lehet tudni róla.

Eltűnt argentin tengeralattjáró: azt tudják, mi nem történt
Több mint egy hete veszett nyoma a járműnek, 44 tengerésszel a fedélzetén.

Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy szokatlan zajt, “hidroakusztikus anomáliát” rögzítettek három órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezését követően abból a térségből, ahol eltűnt. Később arról számolt be a haditengerészet, hogy olyan információkat kapott, amelyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett. A szonárral rögzített feltűnő jelenségről egy egyesült államokbeli intézet értesítette az argentin hatóságokat.

Argentin tengeralattjáró: az oroszokban bíznak
Oroszország egy távvezérlésű eszközt ereszt a tengerbe szombaton.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Argentin haditengerészet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik