Nagyvilág

A rendőrség szerint hazudtak a szülők a pekingi óvodában történt kínzásokról

Meglepő fordulatot vett az egész Kínát megrázó eset, miután a rendőrség közzétette a pár napja tartó nyomozás eredményeit.

A kínai rendőrség kedden késő este közzétett közleménye szerint hazudtak azok a szülők, akik elmondása szerint bedrogozták és szexuálisan molesztálták a gyerekeket egy pekingi óvodában. A szülők az előző hét közepén álltak a nyilvánosság elé történetükkel, ami szerint a kicsikbe rendszeresen egy barna folyadékot injekcióztak, rejtélyes fehér pirulákat etettek velük, és végig kellett nézniük egyik társuk megerőszakolását.

Kisgyerekeket drogoztak be és erőszakoltak egy pekingi luxusóvodában
A kicsikbe rendszeresen egy barna folyadékot injekcióztak, rejtélyes fehér pirulákat etettek velük, és végig kellett nézniük egyik társuk megerőszakolását.

A pekingi Chaoyang kerület rendőrségének közlése szerint egy apuka és egy anyuka is beismerte kihallgatásuk alatt, hogy csak kitalálták a bántalmazásokról szóló történeteket. A közlemény szerint az anyuka készen áll arra, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen kijelentései miatt, és tisztázza a tényeket.

A rendőrség a biztonsági kamerák felvételein sem találtak semmi olyasmit, ami alátámasztaná a szülők állításait. Ugyanakkor beismerték, hogy az érintett óvodáscsoportot figyelő kamerák felvételeinek egy része eltűnt. A rendőrség ezt a videókat tároló merevlemez meghibásodásával magyarázta.

A rendőrség közlése szerint az adattároló hibáját az egyik dolgozó okozta, aki rendszeresen ki-bekapcsolta a berendezést délutánonként, mert zavarta a szerkezet zaja. A lemezről 113 órányi felvételt tudtak megmenteni, és azokon nem találták semmi nyomát a gyerekmolesztálásoknak – közölte a rendőrség.

A pár napja tartó nyomozás alatt csak egy gyerekbántalmazást láttak bizonyíthatónak a hatóságok. Egy 22 éves óvónőről – akit még előző hét pénteken letartóztattak – a rendőrség közlése szerint bebizonyosodott, hogy azzal „fegyelmezte” az alvásidőben nem elég hamar elalvó gyerekeket, hogy kötőtűvel szurkálta meg őket.

Rendőrök állnak az RYB pekingi óvodája előtt, november 24-én. Fotó: AFP /Stringer / Imaginechina

Az érintett óvodát az egyik legnagyobb kínai magánóvodalánc, a RYB (Red Yellow Blue) Education üzemelteti, amely szeptember óta jelen van a New York-i értéktőzsdén is.  A cég szerdán közleményben kért elnézését a nyilvánosságtól és a gyerekektől, közölve, hogy „elszomorította” őket az botrány. A cég fogadkozott, hogy nem akarják elkerülni a felelősségre vonást, ha bebizonyosodik, hogy bántották az óvodájába járó gyerekeket.

A cég részvényei a botrány kirobbanása után óriásit zuhantak, de a rendőrség közlemény közzététele utána már emelkedni kezdett a részvények értéke.

A pekingi óvodával kapcsolatos botrány az elmúlt napok legnagyobb híre volt Kínában. A különösen az egyre erősödő kínai középosztály tagjaiban hatalmas közfelháborodást okozó esetről szóló beszámolókra azonban hamar rászálltak a kínai cenzorok. Az esetről szóló hírek elkezdtek eltűnni a kínai híroldalakról, és a közösségi oldalakon is elkezdték törölni a botránnyal foglalkozó bejegyzéseket és hashtageket.

A felzúdulást a rendőrségi közlemény sem csökkentette, és a cenzorok most is serényen dolgoznak. A legújabb fejleményről szóló cikkek alatt nem lehet kommentelni, és a közösségi oldalakon is kikapcsolták a hozzászólás lehetőségét a rendőrségi közleményről szóló bejegyzések alatt.

A cenzorok elől még a CCTV kínai állami televízió egyik népszerű egykori műsorvezetője sem menekülhetett el – írta a CNN. A közösségi oldalán 11 millió követővel rendelkező Zhang Quanling egy szarkasztikus megjegyzéssel osztotta meg a rendőrségi közleményt. „A biztonsági kamerás rendszert készítő cég részvényei most biztos zuhanni fognak” – írta. „Milyen márka volt?”

A bejegyzésére a CNN cikke szerint több száz komment érkezett, mielőtt azt a cenzorok eltüntették a nő oldaláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik