Nagyvilág

Kisgyerekeket drogoztak be és erőszakoltak egy pekingi luxusóvodában

A kicsikbe rendszeresen egy barna folyadékot injekcióztak, rejtélyes fehér pirulákat etettek velük, és végig kellett nézniük egyik társuk megerőszakolását. A szülők által kirobbantott botrány olyan hatalmasra nőtt, hogy a kínai cenzorok alig győzik eltüntetni az esettel foglalkozó posztokat a kínai közösségi oldalakról.

Óriási felháborodást okozott Kínában egy pekingi magánóvoda, ahol a szülők állítása szerint bedrogozták, és megerőszakolták az oda járó, 3 és 6 év közötti gyerekeket. A helyi hatóságok a hétvégén őrizetbe vették az intézmény egyik 22 éves óvónőjét, az igazgatót kirúgták, és a nagy felháborodás hatására az oktatási minisztérium elrendelte az ország összes óvodájának átvizsgálását.

A botrány az előző hét közepén robbant ki, és pillanatok alatt futótűzként kezdett el terjedni a kínai közösségi oldalakon. Az első hírek szerdán jelentek meg arról, hogy tucatnyi szülő tett feljelentést egy pekingi rendőrkapitányságon az óvoda ellen. A szülők azt állították, hogy gyermekeiket rendszeresen ismeretlen anyaggal injekciózták be és fehér tablettákat adtak be nekik, a fegyelmezetlen óvodásokat pedig pucérra vetkőztetve állították vigyázzállásba, vagy egy sötét szobába zárták.

“Dugattyúzás”

Másnap több dühös szülő vonult az óvoda épületet elé, azt követelve, hogy mutassák meg nekik a biztonsági kamerás felvételeket. A szülőkkel ekkor több interjút is készítettek a kínai sajtó riporterei, és az ő beszámolóik után dagadt csak igazán óriásira a botrány. Különösen egy 3 éves lány anyjának beszámolója után, aki azt állította, szexuális molesztálás is történt az óvodában.

A nő elmondása szerint lánya elmondta neki, hogy az óvodában rendszeresen „egészségügyi vizsgálatokon” kellett részt venniük a gyerekeknek. A teljesen meztelenre vetkőztetett kicsiket egy idősebb orvos, valamint egy „doktor bácsi” vizsgálta meg, aki szintén pucér volt a vizsgálatok alatt.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint az óvodásoknak végig kellett nézniük, ahogy a „doktor bácsi” egy általuk „dugattyúzásnak” nevezett dolgot művel az egyik gyerekkel. Azaz megerőszakolja. Egy apa elmondása szerint az egyik óvodás fiút szerdán kórházba vitték, ahol az orvosok megállapították, hogy sérülések vannak a végbélnyílásán. „Legszívesebben felgyújtanám” az óvodát – mondta a férfi.

A gyerekeket közben az óvoda munkatársai megfenyegették, hogy ezekről semmit sem mondhatnak el a szüleiknek. Egy anya elmondta: 3 éves lányával közölték, hogy az óvodának „van egy nagyon nagy látcsöve”, amivel azt is meg tudják nézni, hogy mi csinál otthon, és meg fogják tudni, ha elmondja szüleinek, hogy mik történnek az óvodában.

Egy újságíró áll az RYB pekingi óvodája előtt, november 25-én. Fotó: AFP/Stringer / Imaginechina

Az érintett óvodát az egyik legnagyobb kínai magánóvodalánc, a RYB (Red Yellow Blue) Education üzemelteti, amely szeptember óta jelen van a New York-i értéktőzsdén is. A cég a hétvégén elnézést kért az eset miatt, közölve, hogy kirúgták az intézmény igazgatóját, valamint az őrizetbe vett óvónőt is, hozzátéve, hogy teljesen együttműködnek a hatóságokkal.

Az óvodáskorú gyerekek oktatásával foglalkozó cég több mint 300 kínai városban működik, amelyekben összesen több mint 1300 oktatási központot, köztük nagyjából ötszáz óvodát üzemeltet. A cég részvényei a botrány kirobbanása után hatalmasat zuhantak.

A felháborodásra cenzúra a válasz

Az eset csütörtökre már egyike lett a legjobban terjedő történeteknek a kínai közösségi oldalon. A The Paper című kínai lap közösségi oldalán több mint 30 ezer komment érkezett a botránnyal foglalkozó cikkükre, a People’s Daily című kínai állami lap videóját – amin egy oktatásügyi tisztségviselő nyilatkozik az esettel kapcsolatban a sajtónak – pedig több mint hétszázezren osztották meg, és majdnem 90 ezren szóltak hozzá. Az egyik szülő videóját pedig többmilliószor nézték meg a Weibón, mielőtt törölve lett volna – írta a CNN.

A kínai hatóságok egyik első reakciója az esetre ugyanis a cenzúra volt. Míg szerdán és csütörtökön a kínai lapok címlapon foglalkoztak a botránnyal, pénteken már kezdtek eltűnni ezek a cikkek. Közben a kínai közösségi oldalakon is elkezdték eltüntetni a cenzorok a RYB óvodával kapcsolatos bejegyzéseket és hashtageket.

A cenzúra még az olyan igazán befolyásos embereket sem kímélte, mint a Global Times című állami lap főszerkesztője. A kommunista párt külföldre irányított szócsövének tekintett, erősen nacionalista újság vezetője Weibo-oldalán kelt ki a szerinte túl erőteljes cenzúra ellen. Hu Xijin nagyobb óvatosságra intette a cenzorokat, kijelentve, csak olyan bejegyzéseket kéne eltüntetni, ami a politikát is belekeveri az ügybe. A főszerkesztő bejezését végül eltávolították.

Közben a hatóságok őrizetbe vettek egy nőt „hamis pletykák terjesztése” miatt, amiért azt állította, hogy a botrányban a hadsereg tagjai is érintettek.

Egymást érik az óvodai botrányok

A pekingi óvodában történt visszaélésekről szóló hírek egy héttel azután jelentek meg, hogy kiderült, egy sanghaji óvodában verték és wasabival (méregerős japán torma) etették a gyerekeket. A The Paper csütörtökön egy Zhenjiang tartományban található óvodában készült videókat tett közzé, amin egy óvónő egy zokogó kislányt pofozgat, valamint egy kisfiút a nyakánál fogva ráncigál és üt. És aznap Henan-tartományban is letartóztattak egy óvónőt, egy videó elterjedése után, amin azt látni, ahogy veri a gyerekeket.

A Xinhua hivatalos kínai állami hírügynökség tavaly közzétett nyomozása 968 olyan ügyet talált, amikor óvodákban szexuálisan molesztálták a gyerekeket. Ezekben az esetek 1790 gyerek volt érintve. Ennél azonban jóval több hasonló eset történhet, mert sok esetben nem történik feljelentést – írta a CNN.

A botrány hatására a pekingi hatóságok elrendelték, hogy a kínai főváros minden egyes óvodájába állandó oktatásügyi felügyelőt kell alkalmazni, aki folyamatosan ellenőrizni fogja a szabályok betartását. Az oktatásügyi minisztérium pedig közölte, hogy az ország összes óvodájában biztonsági ellenőrzéseket fognak tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik