Nagyvilág

A csehek is töketlenkednek a kormányalakítással

Az oligarcha Andrej Babiš még nem tudott kormányt alakítani, bár az új cseh parlament megalakult.

Megalakult hétfőn a kétkamarás cseh parlament új összetételű alsóháza, a képviselőház. A 200 képviselő az alakuló ülés kezdetén letette az előírt esküt, jóváhagyták a jelölő és mandátumvizsgáló bizottságot, majd a házszabály szerint az ülést 48 órára megszakították. A törvény ennyi időt szab meg a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak a ház elnökségébe, valamint a bizottságokba. Az októberi választás eredménye alapján az

  • ANO mozgalomnak 78,
  • a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 25,
  • a Cseh Kalózpártnak (PS) 22,
  • a Szabadság és Közvetlen Demokracia (SPD) mozgalomnak 22,
  • Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) 15,
  • a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 15,
  • a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) 10,
  • a TOP 09 pártnak 7,
  • a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártnak pedig 6 mandátuma van a parlamenti alsóházban.

A parlament új elnökéről várhatóan szerdán szavaznak a képviselők. A tisztségbe a győztes ANO saját képviselőjét, Radek Vondráčeket jelölte. Vondráček az előző választási időszakban a képviselőház alelnöke volt. Jelölését a kommunisták, a Cseh Kalózpárt és az SPD is támogatja, ami együttesen majdnem 140 voksot jelent, így megválasztása szinte biztosra vehető. Ellenjelölt nincs. Az alelnökök, valamint a bizottságok végleges számáról egyelőre nincs megegyezés a pártok között. Az elmúlt időszakban 18 bizottsága volt a képviselőháznak.

Az új parlamenti alsóház megalakulása és elnökének megválasztása politikailag azért rendkívül fontos, mert a lehetséges három kormányalakítási kísérletre az első két esetben az államfő, a harmadik esetben pedig a képviselőház elnöke ad megbízatást.

Miloš Zeman köztársasági elnök már közölte, hogy a Bohuslav Sobotka vezette kormány lemondása után, ami szintén csak a képviselőház megalakulását követően válik lehetővé, Andrej Babišt, az ANO elnökét kormányfőnek nevezi ki és kormányalakítással bízza meg. Zeman azt is kijelentette, hogy az első sikertelen kísérlet esetén, másodszor is Babiš kapja a megbízatást. Babišnak eddig nem sikerült koalíciós partnert találnia, ezért egy kisebbségi kormány felállítását tervezi.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik