Nagyvilág

Kormányt alakíthat a cseh médiacézár

Pedig kisebbségi kormányt fog alakítani, mert nyolc pártból egy sem akar vele koalíciót.

Kormányalakítási megbízást kapott Miloš Zeman államfőtől a választásokon győztes ANO mozgalom vezére, Andrej Babiš – jelentette a cseh média hétfőn. Babiš pártja a tíz nappal ezelőtti alsóházi választásokon közel 30 százalékot szerzett, amivel masszívan a legerősebb párt lett (ez rekord méretű diadal is a cseh politikában). Hiába jutott be soha nem látott mennyiségű párt a képviselőházba (összesen kilenc), Babišék egyikkel se tudtak megegyezni, mint esetleges koalíciós partner. Ugyanis egyik párt sem akart velük közösködni.

A milliárdos üzletember Babiš ezért kitalálta, hogy kikerül mindenkit és kisebbségi kormányt alakít, miközben minden parlamentbe jutott párt ígéreteiből átvesz egy-egy pontot.

Zeman elnök már korábban bejelentette, hogy Babišt mindenképp megbízza a kormányalakítással, a kisebbségi kormányzással sem lesz baja, ahogy a Babiš ellen folyó korrupciós eljárásokkal sem (amik miatt az előző képviselőházban felfüggesztették a mentelmi jogát). Ennek megfelelően hétfőn meg is történt az aktus az elnöki szóvivő szerint, íme:

(Kiemelt kép: Matej Divizna/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik