Közélet
Leader of the ANO movement ('YES') and billionaire, Andrej Babis (R) listens to the leader of the ALDE Liberal group at the European Parliament, Guy Verhofstadt, during their joint press conference on November 01, 2017 in Prague. / AFP PHOTO / MICHAL CIZEK

Az EU-ban aktív cseh kormányt akar Andrej Babis

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 01. 19:50

Nincs semmilyen ok arra, hogy Csehország érdekei érvényesítése céljából ne legyen aktívabb az Európai Unióban – nyilatkozta szerdán a kormányalakítással megbízott Andrej Babis Prágában újságíróknak az után, hogy tárgyalásokat folytatott Guy Verhofstadttal, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetőjével.

Babis leszögezte: „amennyiben sikerül létrehoznom az új cseh kormányt és bizalmat kapok a parlamentben, vagy megtűrnek, számunkra nagyon fontosnak tartom, hogy aktívabbak legyünk Európában”.

„Rendkívül fontos, hogy az új cseh kormány Európa párti legyen” – vélekedett Guy Verhofstadt.

Babis és Verhofstadt egyaránt úgy vélekedtek, hogy Európa jövője szempontjából a legfontosabb dolog az Európai Unió reformja. Egyetértettek abban, hogy az EU jövőbeni arculatáról folytatott vitában Csehországnak ugyanolyan joga van részt venni, mint az EU nagy tagállamainak. “„Ez nem lehet csak Franciaország vagy Németország ügye. Az összes többi országnak fotos szerepet kell játszania” – szögezte le az EP liberális frakciójának vezetője.

Guy Verhofstadt kifejtette: a liberálisok szerint az EU reformjának magában kell foglalnia a tagállamok védelmi együttműködését, a migrációhoz való új hozzáállást vagy az euróövezet változásait.

Andrej Babis szerint a hangsúlyt a biztonság megerősítésére kellene helyezni. Megjegyezte: jó lenne, ha az európai rendőri hivatal igazgatóját Csehország adná. „A közeljövőben az Europol új igazgatójáról kell döntést hozni, miért ne harcolhatnánk mi is ezért a pozícióért” – mondta.

Sajtóértesülések szerint Csehország erre a tisztségre Oldrich Martinut, a korábbi országos rendőrfőkapitányt jelölte. Martinu 2011-től az Interpol idén távozó igazgatójának helyettese.

Babis, aki korábbi nyilatkozataiban gyakran nagyon kritikusan nyilatkozott az Európai Unióról, ezúttal az európai integráció előnyeit dicsérte. „Ez a projekt nagyon jó, elsősorban azért, mert béke van. A meglévő problémákat azonban már hosszabb ideje nem orvosolják” – fogalmazott a cseh politikus.

Az ANO mozgalom európai parlamenti képviselői a liberális frakcióban foglalnak helyet.

(MTI)

Kiemelt kép: Guy Verhofstadt (b) és Andrej Babis (j); Europress/AFP PHOTO/MICHAL CIZEK

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.