Nagyvilág

Olyan rossz bőrben van a cseh elnök, hogy fel kell támogatni a pulpitusra

Idegi problémák miatt alig tud járni Miloš Zeman, ellenlábasai szerint nem alkalmas még egy elnöki ciklusra az állapota.

Csehországban október 21-22-én parlamenti választásokat tartanak, de nincs olyan messze az elnökválasztás, amit jövő januárban rendeznek. A jelenlegi államfő, Miloš Zeman is indul még egy ciklusért (Michal Horáček és Jiří Drahoš ellen), de sokak szerint nem kéne. Zeman kritikusai egyfelől a szemére szokták vetni, mennyire oroszbarát, valamint mennyi hülyeséget nyilatkozik. Legutóbb egy napja beszélt arról, hogy a Krím elcsatolása végleges, nincs apelláta, de ha már az oroszok elmarták Ukrajnától, fizessenek érte. Mind az ukránok, mind az oroszok hülyeségnek minősítették.

A másik fő gond Zeman egészségi állapota, ami egyre rosszabb. Nyílt titok, hogy a cseh államfő szeret iddogálni és dohányozni, és a lába sincs a legjobb állapotban. Ezért jó ideje bottal jár. Most az Európa Tanács ülésén járt Strasbourgban, és felvételek készültek róla, mennyire nehezen, többek támogatásával tudott csak felmenni a szónoki emelvényre – írja az iDnes.

Az esetet a cseh internet hamar felkapta, gifek és képek készültek róla. Az elnöki szóvivő szerint neuropátiás problémái vannak az elnöknek, ezért jár nehezen, de közölte, “a politikát nem lábbal, hanem fejjel végzik.” Amúgy manipulált képekről és ellenkampányról beszélnek az elnök köréből. Mindenesetre Zeman ellenzői kitartanak amellett, hogy az elnök egészségi állapota nem enged majd meg neki még egy ciklust.

Tak tady je ta poslední perla dnešního dne…

Közzétette: Martin Maly – 2017. október 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik