Nagyvilág
Austria's Foreign Minister and leader of Austria's centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz waves to supporters during the party's election event following the general elections in Vienna, Austria, on October 15, 2017.  / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Merkel gratulált először az osztrák választások győztesének

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 10. 16. 07:58

A néppárti Sebastian Kurz minden párttal tárgyalni akar.
Korábban a témában:

Miután pártja, az osztrák néppárt (ÖVP) magabiztos győzelmet aratott az osztrák választásokon vasárnap, Sebastian Kurz interjút adott a Kronen Zeitung osztrák bulvárlapnak, amelyből kiderült, hogy elsőként Angela Merkel német kancellár gratulált neki.

Bécs, 2017. október 15.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és kancellárjelöltje egy szavazóhelyiség elõtt az elõrehozott parlamenti választásokon Bécsben 2017. október 15-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)
A jobboldali Néppárt nyerte az ausztriai választásokat
A kancellár a mindössze 31 éves eddigi külügyminiszter, Sebastian Kurz lesz. A második helyért szoros meccs alakult ki a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt és a szociáldemokraták között.

A 31 éves Kurz a legfiatalabb politikus Ausztria történetében, aki kormányt alakíthat. Bár Merkel telefonhívásának örült, az azonban nem lesz hatással a kormányprogramjára, például a menekültkérdés esetében is tartani fogja magát ahhoz, amit a kampány során ígért: a továbbra is kiáll a balkáni útvonal lezárása mellett és erős kézzel tartaná kordában a migrációt.

A zöldek még izgulhatnak

A politkus interjúban azt mondta, hogy minden párttal tárgyalni akar, de úgy gondolja, hogy eljött az ideje egy új politikai korszaknak. Jó eséllyel az eddigi nagykoalícios kormány helyett egy néppárti-szabadságpárti koalíció fog alakulni, miután az eddig összeszámolt szavazatok alapján az ÖVP (31,6 százalék) mellett a szabadságpárt (FPÖ) 26 százalékot szerzett, közéjük pedig a szocialisták (SPÖ) ékelődtek be a második helyre 26,9 százalékkal, őket követi a liberális NEOS 5 százalékkal. Nagy meglepetésnek számít, hogy a zöldek nem jutottak be a parlamentbe, ugyanis nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékot, bejutott azonban a zöldekből kivált Peter Pilz saját magáról elnevezett pártja, a Liste Pilz 4,3 százalékkal.

Végleges eredmény a választást követő hét elején, közepén várható, ugyanis 750 ezer szavazatot még nem számoltak össze, így fennáll az esélye annak, hogy a szocialisták becsusszannak a második helyre – írja a Der Standard. A zöldek is reménykedhetnek abban, hogy sikerül bent maradniuk a parlamentben, de ehhez az kell, hogy a levélben beküldött szavazatok között magas legyen a rájuk adott voksok aránya. A választási részvétel 78 százalék körül alakul majd, amely magasabb a 2013-as eredménynél (75 százalék).

A woman cycles by an election posters of the head of the centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz with stickers on his eyes in Vienna, Austria on October 02, 2017. 
Kurz is leading opinion polls ahead of snap parliamentary elections on October 15. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Tiniképű iszlámreformer szántja fel Ausztriát
Parlamenti választást tartanak Ausztriában, ahol nem is a politikai „csodagyerek” Sebastian Kurz és megújult néppártjának győzelme a kérdés, hanem az, bekerül-e a kormányba a populista Szabadságpárt.

A férfiak választották a néppártot

A Wiener Zeitung azt írja, hogy az ÖVP a férfi szavazók és az érettségizettek körében volt a legnépszerűbb, előbbiek 35, utóbbiak 42 százaléka szavazott a néppártra. Ezzel szemben a szakmunkások 59 százaléka inkább az FPÖ-t választotta. Az ÖVP és az SPÖ hasonló eredményeket ért el a nők körében (előbbi 30, utóbbi 29 százalék), és az egyetemet végzettek esetében is szinte ugyanannyi szavazatot kaptak (32, illetve 31 százalék). A szocialisták a nyugdíjasok körében számítottak favoritnak, 39 százalékuk szavazott az SPÖ-re.

A lap azt is megnézte, hogy az egyes pártszavazók körében mely témák voltak a legfontosabbak. Nagy meglepetés nem volt az ÖVP- és az FPÖ-szimpatizánsok körében, ugyanis ott a menekültkérdés és az integráció került elő a legtöbbször. Ezekre a kérdésekre a két párt is nagy hangsúlyt helyezett a választási kampány során. Ezzel szemben az SPÖ-szavazók számára a szociális kérdések voltak a fontosabbak, ugyanakkor második helyen náluk is előkerültek a menekültek, megelőzve a munkahelyteremtést.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/JOE KLAMAR

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.