Nagyvilág
Bécs, 2017. október 15.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és kancellárjelöltje egy szavazóhelyiség elõtt az elõrehozott parlamenti választásokon Bécsben 2017. október 15-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

A jobboldali Néppárt nyerte az ausztriai választásokat

24.hu
24.hu

2017. 10. 15. 17:31

Korábban a témában:

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a vasárnapi ausztriai parlamenti választás előzetes végeredménye szerint a voksok 31,6 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 26,9, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 26,3 százalékot szerzett.

Az eredmény csak a levélben érkezett voksok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. Ugyanakkor az előzetes eredmény a hagyományoknak megfelelően magában foglalja a több százezer levélszavazatra vonatkozó becslést is. A ténylegesen megszámlált szavazatok alapján viszont egyelőre a Szabadságpárt a második, 0,6 százalékponttal megelőzve a szociáldemokratákat.

Az ÖVP-nek így a várakozások szerint a jelenleginél 15-tel több, 62 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Az SPÖ továbbra is 52, az FPÖ pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel, mint eddig – írja az MTI.

A választási eredmény nyomán a konzervatív Néppártot vezető Sebastian Kurz kap majd kormányalakítási megbízást, ezt vetítette előre Alexander van der Bellen köztársasági elnök is.

Austria's Foreign Minister and leader of Austria's centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz speaks to supporters during the party's election event following the general elections in Vienna, Austria, on October 15, 2017.  / AFP PHOTO / APA / HERBERT NEUBAUER / Austria OUT
Sebastian Kurz a győzelmet ünneplő támogatóival. Fotó: AFP/APA/Herbert Neubauer

Az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak az eddigi nagykoalíció helyett, Kurz azonban vasárnap este azt mondta, hogy több lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki. Hozzátette, hogy stabil kormányt szeretne.

A választás további meglepetése, hogy a Zöldek pártja nagy valószínűséggel kiesett a parlamentből, miután 3,9 százalékos eredményével nem érte el a 4 százalékos bejutási küszöböt. Új pártként bekerült viszont a törvényhozásba a Zöldekből kivált Peter Pilz vezette Pilz Listája, amely 4,3 százaléknyi szavazatot szerzett, és 8 képviselői helyre számíthat.

Az ötpárti parlamentbe jutott még az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), amely 5,1 százaléknyi szavazatot szerzett, és várhatóan 10 képviselője lesz.

A részvételi arány csaknem 80 százalék volt.

A mindössze 31 éves eddigi külügyminiszter, Sebastian Kurz egyebek mellett azzal tett szert nagy népszerűségre, hogy az osztrák migrációs politika szigorítása mellett állt ki. Egyes elemzők rámutatnak, hogy ezen a téren az elképzelései közel állnak a radikálisnak tartott FPÖ-éhez. Kurz kormányra kerülése esetére számos nagy változást ígért, így a menekültpolitika szigorítása mellett az adóterhek csökkentését és új munkahelyek teremtését.

A woman cycles by an election posters of the head of the centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz with stickers on his eyes in Vienna, Austria on October 02, 2017. 
Kurz is leading opinion polls ahead of snap parliamentary elections on October 15. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Tiniképű iszlámreformer szántja fel Ausztriát
Parlamenti választást tartanak Ausztriában, ahol nem is a politikai „csodagyerek” Sebastian Kurz és megújult néppártjának győzelme a kérdés, hanem az, bekerül-e a kormányba a populista Szabadságpárt.

A baloldali osztrák pártok és egyes elemzők aggódnak az ÖVP-FPÖ koalíció terve miatt, egyebek között azért, mert úgy ítélik meg, azáltal az ország távolabb kerülhet az Európai Unió fősodrától. Több kommentátor számít arra is, hogy egy ilyen koalíció szorosabb kapcsolatra törekszik majd a Magyarországból, Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából álló visegrádi országcsoporttal.

A vasárnapi választás után Kurz mellett elégedetten nyilatkozott az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache is, akinek pártja 5,5 százalékot javított legutóbbi parlamenti választási teljesítményén. Ő remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erők mindegyikével.

Christian Kern jelenlegi kancellár, az SPÖ elnöke kiemelte, hogy sikerült jobb eredményt elérniük az előzetes közvélemény-kutatások alapján reálisnak tűnő várakozásoknál, ugyanakkor nem titkolta, hogy a kampány előtt ennél jobb eredményben reménykedett.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.