Nagyvilág

A jobboldali Néppárt nyerte az ausztriai választásokat

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a vasárnapi ausztriai parlamenti választás előzetes végeredménye szerint a voksok 31,6 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 26,9, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 26,3 százalékot szerzett.

Az eredmény csak a levélben érkezett voksok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. Ugyanakkor az előzetes eredmény a hagyományoknak megfelelően magában foglalja a több százezer levélszavazatra vonatkozó becslést is. A ténylegesen megszámlált szavazatok alapján viszont egyelőre a Szabadságpárt a második, 0,6 százalékponttal megelőzve a szociáldemokratákat.

Az ÖVP-nek így a várakozások szerint a jelenleginél 15-tel több, 62 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Az SPÖ továbbra is 52, az FPÖ pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel, mint eddig – írja az MTI.

A választási eredmény nyomán a konzervatív Néppártot vezető Sebastian Kurz kap majd kormányalakítási megbízást, ezt vetítette előre Alexander van der Bellen köztársasági elnök is.

Sebastian Kurz a győzelmet ünneplő támogatóival. Fotó: AFP/APA/Herbert Neubauer

Az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak az eddigi nagykoalíció helyett, Kurz azonban vasárnap este azt mondta, hogy több lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki. Hozzátette, hogy stabil kormányt szeretne.

A választás további meglepetése, hogy a Zöldek pártja nagy valószínűséggel kiesett a parlamentből, miután 3,9 százalékos eredményével nem érte el a 4 százalékos bejutási küszöböt. Új pártként bekerült viszont a törvényhozásba a Zöldekből kivált Peter Pilz vezette Pilz Listája, amely 4,3 százaléknyi szavazatot szerzett, és 8 képviselői helyre számíthat.

Az ötpárti parlamentbe jutott még az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), amely 5,1 százaléknyi szavazatot szerzett, és várhatóan 10 képviselője lesz.

A részvételi arány csaknem 80 százalék volt.

A mindössze 31 éves eddigi külügyminiszter, Sebastian Kurz egyebek mellett azzal tett szert nagy népszerűségre, hogy az osztrák migrációs politika szigorítása mellett állt ki. Egyes elemzők rámutatnak, hogy ezen a téren az elképzelései közel állnak a radikálisnak tartott FPÖ-éhez. Kurz kormányra kerülése esetére számos nagy változást ígért, így a menekültpolitika szigorítása mellett az adóterhek csökkentését és új munkahelyek teremtését.

Tiniképű iszlámreformer szántja fel Ausztriát
Parlamenti választást tartanak Ausztriában, ahol nem is a politikai „csodagyerek” Sebastian Kurz és megújult néppártjának győzelme a kérdés, hanem az, bekerül-e a kormányba a populista Szabadságpárt.

A baloldali osztrák pártok és egyes elemzők aggódnak az ÖVP-FPÖ koalíció terve miatt, egyebek között azért, mert úgy ítélik meg, azáltal az ország távolabb kerülhet az Európai Unió fősodrától. Több kommentátor számít arra is, hogy egy ilyen koalíció szorosabb kapcsolatra törekszik majd a Magyarországból, Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából álló visegrádi országcsoporttal.

A vasárnapi választás után Kurz mellett elégedetten nyilatkozott az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache is, akinek pártja 5,5 százalékot javított legutóbbi parlamenti választási teljesítményén. Ő remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erők mindegyikével.

Christian Kern jelenlegi kancellár, az SPÖ elnöke kiemelte, hogy sikerült jobb eredményt elérniük az előzetes közvélemény-kutatások alapján reálisnak tűnő várakozásoknál, ugyanakkor nem titkolta, hogy a kampány előtt ennél jobb eredményben reménykedett.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik