Nagyvilág

Az USA tesz rá, ha melegeket gyilkolnak más kormányok

melegek (Array)
melegek (Array)
Egykor az emberi jogok élharcosa volt Washington, de ennek vége. A határozat így is átment, elítélték a melegeket gyilkoló államokat.

Megdöbbentő, melyik oldalra állt be az Egyesült Államok egy ENSZ-szavazáson. Az Independent cikke szerint arról voksolt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, hogy a homoszexualitásért ne lehessen valakit halálra ítélni. A határozat ellen szavaztak olyan radikálisan homofób társadalmakkal bíró államok, mint Irak vagy Szaúd-Arábia,

de az Egyesült Államok is arra az oldalra állt, hogy maradjanak nyugodtan érvényben a halálbüntetések egyes államokban, ha valakit homoszexuális szexen kapnak.

A határozat így is átment, a tanács bővebb döntése értelmáben elítéli, ha egy tagállam halálbüntetéssel sújt olyasmiket, mint a hitehagyás, istenkáromlás, házasságtörés és az azonos neműek beleegyezésen alapuló szexuális viszonya. Elítéli még az olyan emberek kivégzését, akiknek mentális-szellemi zavaraik vannak, 18 év alattiak voltak elkövetéskor és terhes nők. Kiemelik, hogy a házasságtörésért járó halálbüntetést nagyrészt nőkre alkalmazzák.

Az USA támogatott két elbukott orosz előterjesztést is, amik szerint a halálbüntetés nem feltétlen az emberi jogok megsértése, valamint nem számít kínzásnak, csak “egyes esetekben”. Az Egyesült Államok tartózkodott, amikor Szaúd-Arábia azt akarta, hogy írják bele a határozatba, hogy minden államnak megvan a joga a saját törvényei és büntetései kifejlesztésére.

Mindenesetre, ahogy írtuk, a genfi szavazáson átment a határozat, az Emberi Jogi Tanács 47 tagjából 27 támogatta azt. Amúgy a világon jelenleg hat országban szabható ki halálbüntetés azonos neműek szexuális viszonya miatt: Iránban, Szaúd-Arábiában, Szudánban, Jemenben, Nigériában és Szomáliában. Öt másik országban elvileg lehetséges lenne a halálbüntetés erre az esetre, de nem alkalmazzák.

Amúgy a szavazást nyolc ország, Belgium, Benin, Costa Rica, Franciaország, Mexikó, Moldova, Mongólia és Svájc kezdeményezte, de a britek, kongóiak, kirgizek és bolíviaiak is támogatták. Az ellenzők Botswana, Burundi, Egyiptom, Etiópia, Banglades, Kína, India, Irak, Japán, Katar, Szaúd-Arábia, az USA és az Egyesült Arab Emirátusok voltak.

A Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexulis, Transz és Interszex Szövetség (ILGA) igazgatója, Renato Sabbadini elmondta, szörnyű, hogy százmilliók élnek olyan országokban, ahol csak azért megölhetnek, akit szeretsz. Szerinte ez egy monumentális pillanat volt, hogy a nemzetközi közösség megmutatta, hogy ezeknek a törvényeknek véget kell vetni.

Üldözés Azerbajdzsánban

Erőszakos kampányt indítottak a hatóságok Azerbajdzsánban az LGBT közösség tagjai ellen, egyeseket megvertek és megkínoztak – közölte kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A HRW szerint vélt homoszexuális, biszexuális és transznemű embereket tartóztattak le és vetettek alá olykor elektrosokkos kínzásnak. Több tucat embert tartóztattak le a fővárosban, Bakuban szeptember közepe óta, nem világos vádak alapján. Több embert megvertek, megkínoztak, pénzt zsaroltak ki tőlük, vagy arra kényszerítettek, hogy leplezzen le más homoszexuálisokat.

A HRW az információkra a “kampány” áldozataitól és ügyvédjeiktől tett szert. A szervezet független vizsgálatot sürgetett, és felszólított az “önkényes letartóztatásokért, és kiváltképpen a kínzásokért felelős” személyek elszámoltatására. Az azeri rendőrség hétfőn közölte, hogy szeptember közepe óta 83 embert tartóztattak le prostitúció gyanújával. Szerintük a letartóztatásoknak nincs közük a “szexuális kisebbségek üldözéséhez”. Szamed Rahimli ügyvéd – aki az LGBT közösség tagjainak védelmére specializálódott – azt mondta az AFP-nek, hogy 34 letartóztatottal tudott szót váltani, és közülük csupán ketten vallották magukat bűnösnek prostitúció vádjában. Az Amnesty International szerint a letartóztatások az LGBT közösség tagjait célozták. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik